5 nyújtógyakorlat a mindennapi állóképességi edzéshez

Akár profi sportoló, akár lelkes amatőr vagy, a megfelelő bemelegítő és ellazító nyújtógyakorlatok egyaránt fontos szerepet játszanak állóképességed megszerzésében és annak megőrzésében. A nyújtógyakorlatok nem csak arra szolgálnak, hogy felmelegítsék az izmaidat, mielőtt kerékpározni, futni, úszni vagy súlyt emelni kezdenél, de legalább ilyen fontos szerepet töltenek be a testedzés utáni ellazulásnál is.

Az alábbiakban öt olyan, bárki számára könnyedén elsajátítható gyakorlatot fogunk bemutatni, amelyek elengedhetetlenek az izomzat edzés előtti bemelegítésénél, vagy egy kiadós testmozgás utáni ellazulásnál. Tarts velünk, és használd fel belőlük a számodra is hasznos gyakorlatokat!

Vegyél példát a macskákról: rendszeresen nyújtanak, hogy az izmaik mindig tudják, hogy később is szükség lesz még rájuk 🙂

 1. Lábizom:
  Egyik lábbal előrébb lépve, másik lábbal hátrébb lépve tartsd testsúlyodat középen. Az előrébb lévő lábadat hajlítsd kissé be, helyezd rá testsúlyodat, és maradj így 5 – 10 másodpercig, ezután helyezkedj vissza az alapállásba. Néhány ismétlés után cseréld meg lábaidat, és ezúttal a másik lábadra helyezkedve ismételj.
 2. Csípő:
  Lábfejedet enyhén kifelé fordítva, válladnál valamivel szélesebb terpeszbe állj, majd felváltva ereszkedj hol az egyik, hol a másik lábadra, és tartsd ki a pózt 5 – 10 másodpercig. Fontos, hogy amennyiben azt érzed, térded nem bírja a terhelést, ne erőltesd azt. Ezt a gyakorlatot minimum három percen keresztül végezd!
 3. Hátizom:
  Teríts a földre egy jógamatracot, vagy plédet, és feküdj hátadra a talajon, és térdeidet behajlítva húzd fel lábaidat a mellkasodig, egészen addig, míg két karoddal át nem tudod ölelni térdeidet. Tartsd ki ezt a pózt is 5 – 10 másodpercig, majd engedd visszább. Ismételd a gyakorlatot néhány percig!
 4. Vállizom:
  Közepes terpeszben állva, egyik karodat emeld fel magad előtt és hajlítsd be. Kezeddel érintsd meg a válladat, lehetőség szerint a nyakad mögött, könyököd pedig nézzen az ég felé, tenyered pedig anyakad mögött legyen. Másik karoddal fogd meg az égnek álló könyöködet és finoman húzd a fejed felé 5 – 10 másodpercig. Tartsd ki ezt a pózt, majd néhány ismétlés után karváltással cserélj, és a másik válladon is végezd el a nyújtógyakorlatot.
 5. Nyak:
  Állj nagyjából vállszélességű terpeszbe és nézz előre. Miközben törzsed és lábaid mozdulatlanok maradnak, fejedet fordítva nézz el előbb az egyik, majd a másik váll felett. A gyakorlatot lassan végezd, és tartsd fejedet oldalra fordítva 5 – 10 másodpercig.

A nyújtógyakorlatok végzése alatt törekedj arra is, hogy légzésed lehetőség szerint nyugodt és egyenletes maradjon.

Amennyiben rendszeresen végzed ezeket a lazító – nyújtó gyakorlatokat, szinte biztosan elkerülheted azon sérüléseket, amelyek a hideg izomzattal történő testmozgásból adódhatnak. Mindemellett izmaid nyújtása egyben tökéletes levezetése is egy kiadós edzésnek, legyen az úszás, futás vagy kerékpározás, hiszen hozzájárul tested és elméd ellazulásához, ami elengedhetetlen része úgy mentális, mint fizikai állóképességed megtartásának.

Most már elfelejtheted a különböző kifogásokat, irány edzeni! Meglásd, ezek a gyakorlatok még inkább kedvet csinálnak hozzá.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük