7 kép a rágcsálókról, amitől másképp nézel majd rájuk

A rágcsálók hallatán általában megborzongunk, pedig a rágcsálók ugyanolyan földi lények, mint bármelyik másik élőlény. Az utóbbi évtizedek során megszámlálhatatlan tévhit terjedt el az emberek között a rágcsálókról, miközben a legtöbb kis szőrös teljesen ártalmatlan ránk.

Az egyetlen rágcsáló, akit mindenki szeret, a Jégkorszak című animációs film őslénye, a “motkány”, aki a nagy erőfeszítésekkel megszerzett makkját úgy félti, mint a szeme fényét. A kis motkány után ne feledjük, hogy a rágcsálók ugyanúgy a tápláléklánc és az ökoszisztéma részei, ezért ne gyűlöljük őket!

Mókus

A mókus nem támadni készül, hanem a magokra fáj a foga! Daniel Wanke képe a Pixabay -en.

A mókus fizimiskáját azok a nagy kerek szemecskéi és “szőrcsomó” fülecskéi teszik ennivalóvá. Nem árt ő senkinek, pontosan ugyanúgy jön-megy, ha kell ugrik, mint a világhírű motkány cimbora, csak az élelelem felkutatása okán találkozhatunk vele a természetben, vagy az arra alkalmas kertekben…

Patkány

A patkány nem bánt, ha te sem bántod őt! Ez a kisállat egy kezesbárány! Fotó: kiragrafie, pixabay.com

Ezen a képen senkit ne tévesszen meg az angol “hamster” azaz hörcsög felirat! A fotón egy házi kedvencként tartott patkány látható. A patkányokból, mint szinte minden élőlényből nagyon sok fajta létezik, a csatornapatkányt ne keverjük össze a hobbi állatokkal!

Tudtad, hogy a pestist a patkánybolhák terjesztik és nem a patkányok? A bolhák fertőződnek meg, a patkány csak áldozat, aki a fertőzött csípés után csak hordozója a baktériumnak, éppúgy, ahogy egy kutya vagy macska is lehet gazdaállat! Napjainkban semmi nem teszi indokolttá, hogy egy ilyen cuki házi kedvenc bármiféle járványt terjesszen!

Hörcsög

Hörcsög a kókuszdió házikóban. Fotó: kiragrafie, pixabay.com

A hörcsög sokkal kisebb, mint a mókus, még egy kókuszdióban is elfér. A hörcsög életcélja: megdönteni a “raktározás” rekordját. Ő olyannyira elszánt és mohó, hogy óriásira megnyúló pofazacskójának többszörösét képes teletömni kajával. Mókás állat, jókat lehet nevetni rajta, amikor tele pofival egy szűk helyre próbál bebújni. Embert még soha nem evett…

Cickány

Elefánt cickány és ‘”hatalmas ormánya”. Fotó: Kapa65, pixabay.com

A cickány nagyon cuki, hosszú orrú állat. Elsőre azt hihetnénk, hogy hangyát eszik, mert a hangyásznak van ilyen “porszívó” orra. A cickányok valójában rovarokat és gilisztát esznek, vajon vacsora közben olyan csücsöri szájjal esznek, mint amikor mi esszük a makarónit?!

Tengerimalac

Kis tengerimalac. Pezibear képe a Pixabay -en.

Érdekes, hogy más rágcsálókkal szemben tengerimalacot milyen sokan tartanak! Vajon mi lehet a titka?! Ezt a képet látva neked is szimpi, nem igaz?

Csincsilla

Fehér csincsilla. Benjamin M. Groß képe a Pixabay -en.

Ezt a kis szőrmókot eredetileg a bundájáért tenyésztik, pedig semmit sem ártott nekünk. Manapság sokak házi kedvence lett. Gyönyörű, bársonyos bundájához speciális homokot lehet kapni a kisállatboltokban, ő abban szokott fürdeni. Ugye milyen szép állat?

Nyúl

Nyuszi és talpacskája. Gail Botha képe a Pixabay -en.

Most volt húsvét, ezért nem feledkezhetünk meg a nyuszikról sem! Igen tudjuk, hogy a nyulakat mindenki szereti, ezért is hagytuk a lista végére! Az égnek álló, óriási fülecskéivel és bársonyos bundájával kinek ne rabolná el a szívét? De felejtsük el egy kicsit a “tapsifülest”, mint kedves becenevet és most gondoljunk a “nyúlcipőre”. Hát nem aranyos?!