8 hátborzongató legenda a szépségről

A szépség olykor egy átok! Ezt bizonyítják gyermekkorunk tündérmeséi is. Ezeknek a meséknek a zöme megdöbbentő gonoszságokról szólnak, mi valamiért mégis csak a “Happy Endekre” emlékszünk. A szépséges Hamupipőkét mostohatestvérei szekálják, Csipkerózsikát és Hófehérkét pedig kishíján megölik a mesében. Mindhármuknak egyetlen bűne, hogy szépek és fiatalok, akikre féltékenyek és irigyek rosszakaróik. A világon számos -kifejezetten a szépségről szóló- történet látott már napvilágot, lássunk közülük néhányat!

A Szépség és a Szörnyeteg rajzfilm

Sztereotípiák: A Szépség és a Szörnyeteg

A Szépség és a Szörnyeteg bizonyos értelemben kakukktojás, hiszen ebben a mesében a Szörnyeteg csak látszólag gonosz, aki fogva tartja a szépséges Belle-t. A valóságban azonban a lány önként sétál be a Szörnyeteg kastélyába, aki őt sosem bántja. Ez a történet inkább nevelő célzatú és az előítéletekről szól.

Kép forrása: https://www.elle.com/culture/movies-tv/news/a27124/beauty-and-the-beast-casting/

Az Operaház fantomja film

Szívszorító történet: Az operaház fantomja

Noha a történeteknek semmi közük egymáshoz, a Szépség és a Szörnyeteg számos legenda alapjául szolgálnak. Az Operaház fantomja egy eltorzult arcú, maszkos ember, akit gonosz szellemnek hisznek. A fantom beleszeret a szépséges Christine-be, de ebben a történetben a “szörnyeteg” szerelme viszonzatlan marad, nem úgy, mint a Szépség és a Szörnyetegben, vagy például a Drakulában. Amikor már kezdjük megszeretni a fantomot, a főszereplő bánatában véget vet az életének.

Kép forrása: https://www.mozinezo.hu/filmek/az-operahaz-fantomja-the-phantom-of-the-opera-2004.mozi

Báthory Erzsébet legendája

Báthory Erzsébet szép lányok vérét akarta?

Báthory Erzsébet egy magyar grófnő volt. A róla szóló legendák nem saját szépségéről szólnak, hanem szépségéért elkövetett kegyetlen tetteiről. Könyörtelenségének egyikeként szűz lányok vérében fürdött, ezért gyakran a magyar Drakulaként is emlegetik.

Kép forrása: https://www.deviantart.com/geoarcus/art/red-394259484

Aphroditem születese

A szépséges Aphrodité születését követő borzalom

Ki ne hallott volna már Aphroditéről, a szépség istennőjéről? Aprodité a tökéletesség, a szépség és a szerelem istennője a görög mitológiában, a világon mindenütt a világ szépeként ábrázolják, aki a tenger habjaiból kelt ki egy kagylóhéjon. Az ábrák azonban nem számolnak be az előzményekről, mely szerint Aphrodité apjának, Uránnosznak kasztrálása korbácsolta fel a tenger hullámait, ami az istennőt partra vetette. Hátborzonngató…

Kép forrása: https://sarti-info.hu/gorog-mitologia/aprodite-a-szerelem-es-a-szepseg-istennoje.php

Parfüm, filmjelenet

A szépség illatához kötődő gyilkosságok

A parfüm: Egy gyilkos története c. regényben egy parfümkészítő fiatalember a szép illatok megszállottja. A fiatal lányok bőrének illatát a lányok gyilkosságával próbálja megszerezni. A folyékony kivonatokat ezután apró fiolákba tölti. Brrr!

Kép forrása: https://sg.hu/cikkek/film/49755/parfum-egy-gyilkos-tortenete-csak-18-even-felulieknek

Szomorú Vasárnap

A szépség és a szerelem fekete oldala

A Szomorú vasárnap egy a II. világháború idején játszódó film. A szerelmi történettel tűzdelt filmdráma betétdala talán a leghátborzongatóbb történetet hordozza magában. A háború ideje alatt az „öngyilkosok himnuszának” is nevezett egyetlen magyar világsláger hallatán állítólag az emberek öngyilkosságot követtek el, ezért egyes rádiókban nem is játszották ezt a dalt. Később a dal szerzője is öngyilkos lesz; leveti magát lakása erkélyéből. Máig vitatott, hogy a zeneszerző saját szerelmi története és a dalszöveg között van-e bármilyen összefüggés, de a filmben minden férfi szíve a különösen szép Ilonáért dobog, amíg dobog…

Kép forrása: https://www.videobuster.de/dvd-bluray-verleih/73432/gloomy-sunday

A szépséges Fiona

Egy zöld Ogre is szép, ha boldog

Shrek történetének fő üzenete, hogy a szépség belülről fakad. Az ő történetükhöz semmi döbbenetes nem fűződik, hacsak nem a mese vége, amikor a szépséges Fiona hercegnő a boldogságot választja a szépség helyett. Kell ehhez hozzáfűzni bármit?!

Kép forrása: http://shrek.wikia.com/wiki/File:Shrek-Forever-After-Fiona.jpg

Rút kiskacsa

Ronda és finom, avagy a rút kiskacsa

A rút kiskacsa meséje a Grimm testvérek meséihez hasonlóan nevelő célzatúak. A rút kiskacsa történetének alapjai tulajdonképpen ugyanazok, mint például a Hamupipőkéé. Adott egy személy, akit kirekesztenek és megszégyenítenek a többiek. Ezúttal azonban a főszereplő egy „csúnyácska kiskacsa”, akiről hamar bebizonyosodik, hogy sokkalta szebb, mint a többi kacsa, aki csúfolta őt. Az ide vezető útig azonban csúfolják és megalázzák őt, akár az említett mese főszereplőjét. Azért ez is elég hátborzongató…

Kép forrása: https://debeysklenar.wordpress.com/2013/05/13/was-hans-christian-andersen-an-ugly-duckling/