A banán hizlal vagy inkább elősegíti a fogyást?

Banán

Az egészséges táplálkozás és a fogyókúrás étrend főszereplői a gyümölcsök. Magas cukortartalmuk miatt azonban nem biztos, hogy válogatás nélkül fogyaszthatjuk őket. A banán bővelkedik cukorban, ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy fogyókúra alatt szabad-e ennünk ebből a finom gyümölcsből.

Tápértéke

Sokféle tápanyag található a banánban, ami nagyon egészségessé teszi. Rostokban és szénhidrátokban is gazdag, esszenciális vitaminok és ásványi anyagok forrása. Egy közepes méretű banánban található:
kálium – a napi ajánlott mennyiség 12%-a
B6-vitamin – a napi ajánlott mennyiség 20%-a
C-vitamin – a napi ajánlott mennyiség 17%-a
magnézium – a napi ajánlott mennyiség 8%-a
réz – a napi ajánlott mennyiség 5%-a
mangán – a napi ajánlott mennyiség 15%-a
rost – 3,1 g

Nagyjából 105 kalóriát tartalmaz, melynek 90%-át szénhidrátok alkotják. A banánban lévő szénhidrátok döntő többsége cukor, szacharóz, glükóz és fruktóz.
A banánban ugyanakkor csak kevés fehérje és zsír van.
Ezenkívül több más hasznos összetevőt is tartalmaz, így antioxidánsokat, katekineket és dopamint is.

Magas rosttartalom kevés kalóriában

Egy közepes méretű banán a napi kalóriaszükséglet kb. 12%-át teszi ki. Ennél jóval több rost található benne, ami pedig elengedhetetlen a fogyáshoz, de emésztőrendszerünk egészségének megőrzéséhez is. A kellő mennyiségű rostbevitel elősegíti a fogyást és számos krónikus betegséget is megelőzhetünk vele.

Minél zöldebb, annál több rezisztens keményítőt tartalmaz

A banán színétől függ, hogy milyen típusú szénhidrátok találhatók benne. Az éretlen, zöld banánban több a keményítő és a rezisztens keményítő, míg az érett, sárga színű banán többnyire cukrokat tartalmaz. A rezisztens keményítők hosszúláncúak, melyek ellenállnak az emésztési folyamatnak. A szervezetben oldható rostokként viselkednek és számos előnyük van.

Alacsony glikémiás indexe a banán érettségétől függ

A glikémiás indexszel azt mérjük, hogy az étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. Ha ez a szám alacsonyabb, mint 55, akkor alacsonynak nevezzük, 56-69 között közepes és 70 fölött magasnak számít. A sok cukrot tartalmazó ételek könnyen felszívódnak és magas glikémiás indexszel rendelkeznek, mivel nagyon megemelik a vércukor szintjét. Ha sok ilyen ételt eszünk, megnő a cukorbetegség és a szívbetegségek esélye. A lassan felszívódó ételeknek alacsony a glikémiás indexe és nem emelik meg a vércukrot. Mivel a banán 90%-a szénhidrát, elfogyasztása után a vércukorszint megugorhat. Azonban a banán glikémiás indexe 42-62, érettségétől függően. Ezért glikémiás indexe az alacsony és a közepes közt váltakozik. Minél érettebb, annál magasabb ez a szám.

Egy vizsgálatban magas koleszterinnel rendelkező és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyoknak 4 héten keresztül napi 250 g banánt adtak. Azt figyelték meg, hogy a vizsgálat végére jelentősen csökkent a koleszterinszint és a vércukor is.

Az alacsony glikémiás indexű ételek, mint amilyen a kevésbé érett banán is, eltelítenek és stabilan tartják a vércukorszintet. Idővel ez megkönnyíti a fogyást.

A banántól jóllakunk, de nem annyira, mint sok másik gyümölcstől

A banán jó választás a magas kalóriatartalmú rágcsálnivalók helyett. Eltelíti a gyomrot, ugyanakkor nem annyira laktató, mintha megennénk pl. egy almát vagy egy egész narancsot.

Hízlal vagy elősegíti a fogyást?

A banán egészséges és tápláló, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Többségében alacsony a glikémiás indexe, nem növeli meg a vércukorszintet más magas szénhidrát tartalmú élelmiszerekhez képest. Tanulmányok a banán hatását a fogyókúrára nézve még nem vizsgálták, de sok olyan tulajdonsága van, mely alapján elmondhatjuk, hogy inkább fogyókúra barát, mintsem hízlaló gyümölcs. Ha diétázunk, nyugodtan ehetünk banánt a kiegyensúlyozott, egészséges ételek között.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!