Grapefruit diéta

A grapefruit diéta

A grapefruit diéta az egyik legrégebbi fogyókúrás módszer. Az 1930-as évek óta kering a világ körül és bár senki nem foglal egyértelműen állást azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatékony, mégis rajongók egész garmadáját tudhatja magáénak. Sokféle megközelítése létezik, többféle étrend és terv is elérhető az interneten. Azonban mindegyikben közös, hogy grapefruitot fogyasztanak, grapefruit levet isznak vagy grapefruit kapszulákat szednek be minden étkezéskor.

A grapefruitban rengeteg C-vitamin és rost van, emellett más tápanyagokat is tartalmaz kisebb mennyiségben. Egészséges gyümölcs, ezt rég tudjuk. Azonban mágikus zsírégetőként gondolni rá talán kissé eltúlzott lenne. Nagyon egyszerű lenne, ha csupán egyfajta élelmiszert kellene enni ahhoz, hogy a zsír leolvadjon. Ez mégsem jelentette akadályát annak, hogy a grapefruit diéta végighódítsa az elmúlt közel 80 évet.

Alapjai

A grapefruit diéta a gyümölcs egyik összetevőjén alapszik. Egy olyan enzimen, mely képes a zsírégetésre. Senki nem tudja, pontosan hogyan is működik vagy hogy igaz-e más citrusfélékre, a narancsra, a citromra nézve is. A grapefruit diéta olyan étrendet irányoz elő, amit a diétázóknak betűről betűre követniük kell.

Így működik

Nem kell hozzá tudományos alap, hogy megállapítsuk, a grapefruiton kívül a diéta kereteibe tartozó számos étrendnek más közös vonása is van. Mégpedig a kis adag étel, illetve a korlátozott választási lehetőség egyes élelmiszercsoportokból. Ennyiben nagyon hasonlít más diétákhoz, annyi csavarral, hogy minden étkezésnél kell grapefruitot enni. A diétázó akár követheti az Atkins vagy South Beach étrendet is, de a grapefruitot minden étkezéshez fogyasztania kell.

Amit szabad

Naponta 3-szor kell grapefruitot fogyasztani. A diéta egyik régi változatában reggelire a következő összeállítás szerepel: 1 grapefruit, 2 tojás és 2 szelet bacon. Ebédre grapefruit, bármilyen hús, saláta és főtt zöldségek fogyaszthatók. A diétázónak egyszerűen csak azt a szabályt kell betartania, hogy bármit is eszik, egyen hozzá egy grapefruitot vagy szedjen be egy grapefruit kapszulát.

Fogyhatunk vele?

Nehezen lehet megmondani. Egy tanulmány szerint étkezésekhez egy fél grapefruit vagy 1 dl grapefruitlé fogyasztása átlagosan több mint 1 kg fogyást eredményezett 12 hét alatt, az étkezési szokások megváltoztatása nélkül. A kutatók szerint a grapefruit csökkenti az inzulin szintjét, ezzel hozzájárulhat a fogyáshoz, de még ez sem biztos.

Egészséges?

Valószínűleg nem. A diéta régi étrendjei közül sok napi 1200 kalóriát irányozott elő, ami nem elég ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A grapefruit diéta emellett azt is megengedi, hogy egészségtelen diétákat kövessünk, ha közben rendszeresen grapefruitot eszünk, ez pedig nem nevezhető egészségesnek.

Mit mondanak a szakértők?

A grapefruitnak szerintük nincs különleges hatása a fogyásra. Attól fogyhatunk, ha több kalóriát használunk el, mint amennyit fogyasztunk. A tanulmányok pedig a grapefruit fogyasztó hatásaival kapcsolatban nem meggyőzőek. A grapefruit kapszulákat is elfelejthetjük, ne alapozzuk rájuk a fogyókúrát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük