Sóvárgás

A leptin és a ghrelin szerepe a fogyásban

Voltál már úgy, hogy ettél valamit és nem sokkal később azon kaptad magad, hogy jó nagy szelet sajtos pizza után sóvárogsz? A gyomrod ugyan nem volt éhes, de az agyad azt kiabálta: “Egyél még!” Ez mind a hormonszint műve. És ha fogyókúráról beszélünk, két fontos hormont kell megismernünk, a ghrelint és a leptint.

Ez a két hormon játssza a főszerepet az éhségérzet és az ételek utáni sóvárgás szabályozásában. A ghrelint az éhséghormon néven is emlegetik, a gyomorban termelődik és kontrollálja az éhséget, jelzi az agynak, hogy mikor érkezik el az evés ideje.

A leptin pedig azt jelzi, mikor kell abbahagyni az evést, éppen ezért a jóllakottság hormonjának is nevezik.
Ennek a két hormonnak a szintje nagyban befolyásolja, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, mennyit eszünk és hogyan tudunk fogyni.

A ghrelin és az elhízás

Ahogyan az sejthető volt, az éhséghormon szorosan kapcsolódik az elhízáshoz. Gyakran oka annak, hogy éjszaka a hűtő nyitott ajtaja előtt találjuk magunkat. De azért is a gherlin tehető felelőssé, mikor egy stresszes nap után nyakig merülünk egy doboz jégkrémben. Ha stresszesek vagyunk, feszültek vagy ingerlékenyek, a ghrelin szintje megemelkedik az agyban, ez pedig érzelmi alapokon elkövetett, általában egészségtelen étkezéshez vezet akkor is, ha egyáltalán nem vagyunk éhesek. A ghrelin szerepet játszik az ételekkel való jutalmazás rendszerében, hat az agy örömközpontjaira. Ezért szeretnénk még egy szelet pizzát akkor is, ha már nem vagyunk éhesek, hiszen emlékszünk rá, hogy milyen örömet jelent, mikor esszük.

Mitől emelkedik meg a ghrelin szintje? Például a fáradtságtól, a kialvatlanságtól, az inzulin rezisztenciától, a cukorbetegségtől.

A leptin és a fogyás

A ghrelin nem az egyetlen hormon, amelyik befolyásolja a fogyást. A leptinnek is óriási szerepe van benne, hiszen ez tudatja, hogy mikor laktunk jól. Ha a leptin úgy működik, ahogyan kell, akkor jelzi az agynak, hogy már elég étel került a gyomorba, a sejtek hozzájutottak annyi energiához, amennyi kell nekik, azaz végeztünk az evéssel. A leptin az energia egyensúlyt is szabályozza hosszútávon. Alapvetően az a szerepe, hogy megakadályozza az éhezést és a túlevést, valahol középúton húzzon egy határt, hogy egészségesen mértékben étkezzünk.

A leptint a test zsírsejtjei állítják elő, azaz minél több zsírt cipelünk magunkon, annál több a leptin a szervezetünkben. Ha leptin hiány lép fel, az agy támogatni fogja, hogy többet együnk, míg a leptin el nem éri a normál szintet.

A leptin néha trükközik velünk…

A dolgok nem mindig úgy működnek, ahogyan kellene. Ha túlsúlyosak vagyunk és több zsírsejttel rendelkezünk, több leptin kering a testünkben. Sok túlsúlyos ember szenved leptin rezisztenciában, ami azt jelenti, hogy az agyuk nem érzékel minden jelet, amit a leptin küld felé, így többet esznek és több energiatartalékot raktároznak el, miközben kevesebbet mozognak. Hosszútávon ez jelentős súlygyarapodáshoz vezethet.

A leptin rezisztencia kialakulásának fő okai:

 • krónikus gyulladás: a gyulladásos markerek a vérben megakadályozzák, hogy a leptin jeleket tudjon küldeni az agynak
 • a leptin túlzott mennyisége: a leptin rezisztencia egyik fő oka, ha túl sok található ebből a hormonból a szervezetben

A leptin rezisztencia fő tünetei:

 • sóvárgás az ételek után: ha folyamatosan nassolnál és soha nem érzed úgy, hogy jóllaktál, nagy a valószínűsége a leptin rezisztenciának
 • gyakran vagy stresszes és fáradt: az alváshiány és a krónikus stressz megemelik a kortizol szintjét, ez a stresszhormon pedig leptin rezisztenciát idéz elő, ráadásként elhízást, gyulladást és más egészségi problémákat okoz
 • túlsúlyos vagy vagy sovány: az egyik legfőbb mutatója annak, hogy a leptin nem megfelelően működik a szervezetben, hogy nem vagyunk a ideális testsúlyunknál

Mit tehetünk a leptin rezisztencia ellen?

 • mozogjunk
 • aludjunk többet
 • folytassunk gyulladásgátló ételeket tartalmazó étrendet
 • csökkentsük a stresszt
 • együnk több rostot
 • növeljük a fehérje bevitelt

Vedd át az irányítást az éhséghormonjaid felett!

Ha bajban vagy a fogyással, azt is jelentheti, hogy bajban vagy a ghrelin és a leptin működésével. Ahelyett, hogy frusztrálod magad és folyton belekeveredsz a jojó-effektusba, a problémát a gyökerénél, azaz az éhséghormonoknál fogd meg! Ügyelj a ghrelin és leptin egyensúlyra és előzd meg vagy kezeld a leptin rezisztenciát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük