A makrobiotikus diéta

A makrobiotikus diéta nem szimpla fogyókúrás étrend. Egészségünkre nézve számos pozitív hatása van. A hagyományos kínai orvoslásban gyökerezik, így az étrendnek gyógyhatásokat is tulajdoníthatunk. Technikailag majdhogynem vegetáriánus, illetve vegán étrend, de minimális hús fogyasztását azért engedélyezi. Lényege, hogy természetes és teljes értékű élelmiszereket fogyasszunk, amivel nemcsak magunknak, de környezetünknek is jót teszünk.

A makrobiotikus diéta tulajdonképpen egy átfogó világszemlélet részét képezi, a yin és yang egyensúlyi állapotát célozza meg, az egész életmódra nézve pozitív szemléletet képvisel. Alapját az ázsiai táplálkozási szokásoknak megfelelően a növények fogyasztása képezi. A makrobiotikus szemlélet szerint táplálkozásunkban akkor tudjuk megvalósítani az egyensúlyt, ha nagyon kevés húst, alacsony zsírtartalmú ételeket és főként zöldségeket fogyasztunk. Így egyensúlyban tarthatjuk a számunkra szükséges tápanyagokat is. A diétának részét képezik a teljes értékű gabonák, egyes gyümölcsök és rengeteg zöldség, valamint időnként a halak fogyasztása. Bár a makrobiotikus diéta nagyon hasonlít a vegán vagy vegetáriánus étrendhez, hiszen szinte valamennyi állati eredetű élelmiszert kiiktat, mégsem keverendők össze ezek a diéta típusok. Aki ezt a fajta étrendet folytatja, sokkal inkább egy életfilozófiát követ, mintsem csupán egy diétát.

Mivel főként növények fogyasztását írja elő, viszonylag magas szénhidráttartalmú étrend. Ugyanakkor a finomítot cukrokat és a feldolgozott élelmiszereket teljesen kizárja, ezért az elfogyasztott szénhidrátok komplexek, nagyszerű rostforrások, tele vannak antioxidánsokkal és más, szervezetünk számára hasznos anyagokkal. A makrobiotikus diétának világszerte számtalan variációja létezik, de az alapok nagyjából azonosak:
Legalább az elfogyasztott kalóriák fele származzon komplex szénhidrátokból, 15-30%-ot tegyenek ki az egészséges zsírok és 10-20%-ot a fehérjék. A finomított szénhidrátok, mint a feldolgozott gabonák vagy cukrot nem fogyaszthatók.

A szénhidrátok döntő többségét nyers vagy főtt zöldségek formájában fogyasszuk.
A tengeri növényekis fontos szerephez jutnak a diétában. A bevitt kalóriák 5-10%-át alkossák.
5%-ban együnk tengergyümölcseit és halat, ezeket hetente többször fogyasszuk.

A makrobiotikus diéta előnyei

1. Magas tápanyagtartalom és bizonyított hatékonyság a gyulladások ellen

Egy tanulmányban kimutatták, hogy a makrobiotikus étrendnek rákellenes és gyulladásgátló hatásai is vannak. Mindez a rostok magas bevitelének és a bőséges mennyiségű tápanyagnak tulajdonítható. A diéta által megszabott irányvonal szerint étkezni azt jelenti, hogy a tápanyagokból közel a napi ajánlott mennyiséget magunkhoz tudjuk venni anélkül, hogy bármilyen más módon gondoskodnunk kellene a vitamin vagy ásványi anyag pótlásról. Ez alól kivétel a D- és a B12-vitamin, valamint a kalcium, melyekből az étrend nem tartalmaz eleget.

2. Segíthet elérni az ideális testsúlyt és megváltoztatja az evéshez való viszonyunkat

A makrobiotikus diéta nemcsak arra fókuszál, hogy a megfelelő ételeket együk, de arra is, hogy a megfelelő mennyiségben fogyasszuk őket. Átgondoltan, lelassítva, az ételek ízét élvezve táplálkozzunk és jól rágjuk meg a falatokat. Így könnyebben tudjuk kontrollálni, hogy mennyit eszünk, nagyobb örömet lelünk az evésben és megtanuljuk legyőzni az unalomból vagy más negatív érzelmekből fakadó evéseket. Ahelyett, hogy megpróbálunk lemondani bizonyos ételekről és folyamatosan kielégületlennek érezzük a sóvárgásunkat és az éhségérzetünket, válasszunk okosan és olyan ételeket együnk, melyekre szervezetünknek valóban szüksége van.

3. Nagyon alacsony cukor- és gluténtartalmú étrend

A makrobiotikus diéta nagyon egészséges táplálkozást jelent, amiben nincs helye a feldolgozott ételeknek, a gyorsételeknek, a cukros üdítőknek, a bő olajban kisütött ételeknek. Éppen ezért tud annyi értékes tápanyagot nyújtani, kifejezetten magas a C- és E-vitamin tartalma, a rosttartalma, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ételallergiások számára is ideális, mivel száműzi a tejtermékeket, majdnem az összes glutént és a burgonyaféléket.

Hátránya

Hátrányaként említhető a magas sófogyasztás. A diéta kereteibe tartozó ételek ugyanis kifejezetten sok sót tartalmaznak. A szójaszósz, a tengergyümölcsei és az erjesztett szójakészítmények elővigyázatossággal fogyasztandók.

A diéta magával vonhatja egyes tápanyagok, pl. a D-vitamin, a B-vitamin és a vas hiányát. Emellett nagyon alacsony kalóriafogyasztást irányoz elő, ami izomtömeg vesztéshez és fáradtsághoz, gyengeséghez vezethet.

A makrobiotikus étrendbe tartozó élelmiszerek:

 • A burgonyaféléket kivéve valamennyi friss zöldség. Elsősorban zöld levelű zöldségek, gombák, bok choy, póréhagyma, brokkoli, sárgarépa, káposzta, vízitorma, karfiol, mogyoróhagyma
 • Fűszernövények, mint a koriander, a gyömbér, a fokhagyma, valamint a szójaszósz, halszósz, barna rizs szirup, méz
 • Tengeri növények, hínárfélék
 • Hüvelyesek, tempeh, tofu, fekete bab
 • Olajos magvak, tökmag, mandula, kesudió
 • Ősi gabonafélék feldolgozatlan, természetes formában, köztük valamennyi rizs fajta, köles, árpa, hajdina, amaránt, quinoa, rozs, zab
 • Barna rizsből és más megengedett gabonafélékből készült tészták
 • Miszó és erjesztett szójakészítmények
 • Finomítatlan olajok, mint a szezámmag- vagy tökmagolaj
 • Teafélék

A makrobiotikus diéta nem engedélyezi a következő élelmiszereket:

 • Félkész ételek és feldolgozott élelmiszerek
 • Tejtermékek
 • Hús
 • Tojás
 • Finomított cukrok és édesítők
 • Csokoládét és kakaót tartalmazó élelmiszerek
 • A legtöbb gyümölcs, elsősorban a trópusi gyümölcsök
 • Kávé
 • Erős, csípős fűszerek
 • Burgonyafélék