A nyaralás alatt felszaladtak rád a kilók? Nem kell aggódnod, mutatjuk, miért!

Fogyókúra

Az ember alig várja, hogy végre megkezdhesse azt a bizonyos jól megérdemelt pihenését. A végeláthatatlanul hosszú hétköznapok, a munkaórákkal, túlórákkal és utazással töltött, agyonstresszelt év után hihetetlen felüdülést tud hozni akár egy néhány napos kis kikapcsolódás, vagy egy szimpla wellness-hétvége is. Ilyenkor pedig mindenki végre kieresztheti a fáradt gőzt, elengedheti a folyamatos kontroll-kényszert, és persze attól sem kell általában tartania, hogy bármikor összefuthat a főnökével, kollégájával, esetleg egy fanyalgó rokonával vagy szomszédjával.

Így lehetséges az is, hogy a nyaralás által több dimenzióban megteremtett szabadság és kontroll nélküli állapot során többnyire az alakunk fölött gyakorolt kényszeres felügyeletet is hajlamosak vagyunk megszüntetni. Hiszen nincs is jobb annál, mint a strandon belemerülni nem csak a hideg habokba, hanem utána a főzés- és mosogatás-mentes, sajnos leginkább gyors szénhidrátokat, cukrokat kínáló strandbüfé-kínálat élvezetébe is.

Ki tudna könnyedén ellenállni, főleg éhesen és fáradtan egy frissen sült, ropogós, óriási lángosnak sok-sok sajttal és tejföllel, no meg persze vastagon megkenve fokhagymával (ami legalább egészséges)? Ki tudná kihagyni azt a ziccert, hogy ne egy háromgömbös, mesterséges színezékekkel és adalékanyagokkal teli hideg fagyi-íz-orgiával a kezében baktasson vissza maga is a strandtörölközőjére, miután a hisztiző, visító gyermekének, vele a karján vagy a nyakában állt érte a kígyózó sorban, hasonló családok társaságában, a tűző napon? Él-e még olyan magyar ember a Földkerekségen, aki a hotel svédasztalos vacsorájánál az „all-you-can-eat” feliratot nem szó szerint értelmezi-e: egyél-amennyit-csak-bírsz?

Nyaralni márpedig kell, különben összeroppanunk a mindennapi terhek súlya alatt. De mit tegyünk akkor, ha a nyaralás során felszedett kilók miatt nem férünk bele az őszi ruháinkba? Márpedig a verkli újraindul, a munka elkezdődik.

Jó hír, hogy erre is van megoldás! Néhány éve a testépítők körében kísérletezték ki az úgynevezett „átmeneti böjtöléssel kombinált szénhidrát visszatöltés” metódust. Mint tudod, a testépítőknél, főleg a versenyek előtti időszakban kritikus kérdés a testük zsíraránya. 1-2%-nyi zsírtöbblet a kelleténél, és nem rajzolódnak ki szépen az izmok kontúrjai a formagyakorlatok bemutatásánál, és bukják a díjakat, vele akár az egész szezon munkáját. 1-2%-nyi zsírkülönbség egy átlagembernél észre sem vehető, mivel az átlagember 25-30%-nyi zsírral éli az életét, akik túlsúlyosak, azoknál – főleg nőknél – nem ritka a 40% sem.

Amikor a nyári hedonizmusban felszaladtak rád a kilók, az, bármennyire is úgy vizionálod, nem mind zsír. Biztosan épült az izom is, főleg, ha túráztál egy-egyet, vagy úsztál a tengerben pár száz métert, vagy futkostál a gyerek után, lóhalálában. Ha izom is került fel rád, akkor víz is, mert a kettő együtt jár – az izomsejtek imádják a vizet, sokkal többet vesznek fel, mint a zsír -, így mikor kilófelszaladás lép életbe, akkor igazából egy egészségesebb szintre kerül a szervezeted.

Tehát ha nőtt a kilók száma, feszülnek azok a ruhák, amik korábban nem, az még nem jelenti azt, hogy zsírosabb lettél, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy nagyobb lettél. Ez egészségesebb lehet, mint amilyen voltál! Tehát kilók növekedésétől egyáltalán nem kell pánikolni! De ha sült csülköt ettél szalonnával, és tényleg meg sem mozdultál, akkor sanszos, hogy a zsír lett több.

Nos, ettől a zsírtól lehet megszabadulni a következő nem egyszerű, nem szelíd, de hatékony módszerrel. (Ha a testzsír százalékod 30% fölött van, ne ezzel próbálkozz, hanem kezdj el kisebb adagokat enni, és sokkal többet mozogni!)

Az átmeneti böjtöléssel kombinált szénhidrát visszatöltés hormonrendszerre és a zsírbontó képességre gyakorolt kedvező hatását most nem tárgyaljuk – a lényege az, hogy beindítja a zsírbontó enzimeket -, mert akkor még nyolc oldalon keresztül kellene olvasnod, de íme a lényeg.

Átmeneti böjtölés modul

  • Az átmeneti böjtölés azt jelenti, hogy legalább 12 órán keresztül, de ha jól bírod, nem szédelegsz, nem áll le az agyad, nem fáj a fejed, akkor tovább is kitartva, kizárólag fehérjét és folyadékot fogyassz. Nem kell éhezned, nem kell koplalnod, nem kell visszatartanod a folyadékfogyasztást, egyszerűen csak a szénhidrátot kell 100%-ban száműznöd.- A 12 órás intervallum azt jelenti, hogy reggel felkelsz, és aznap nem eszel szénhidrátot, csak fehérjét. Iszol, amennyi beléd fér. Bármit, csak ne cukorral. Természetes cukrok sem játszanak most, tehát semmi zöldséglé, semmi gyümölcs. Akik nincsenek ehhez hozzászokva, nagyon kemény időszaknak fogják érezni, de ha nem éhezteted magad, simán bírni fogod, sőt, még úgy is érezheted, hogy több az energiád. Nem véletlenül, hiszen az emésztés rengeteg energiát vesz ez az agytól.
  • 12 óra alatt kiürül a cukor a szervezetből általában, de ez mindenkinél egyéni lehet. 12 óra alatt általában nem lép fel a ketózis áldásos állapota, tehát a máj nem kezdi el a zsírból előállítani az agy számára szükséges cukrot, de van, akiknél 7-8 óra böjtölés is eljut ide. Nem feltétlenül cél a ketózis elérése, mert az mindenkinél más hosszúságú folyamat, alapvetően 12 óra arra kevés lesz. Ha ketózist akarsz, olvass még tovább!
  • A böjtölés modul lehet hosszabb, mint 12 óra. Eleve a 12 órás modul sem 12 óra, mivel hozzájön még az éjszakai nem evés – kinél milyen hosszú alvásidővel -, de az alvás speciális folyamat, nem nevezhetjük alapból böjtölésnek azt, hogy amúgy sem ennél…
  • Bátrabbak kezdhetik rögtön 3 nappal, ha biztosra akarnak menni. Ez ketózist fog előidézni a szervezetben, aminek során a máj a cukor agy-kompatibilis feldolgozásáról átáll a zsír cukorrá alakítására. Ez biztosan zsírbontó hatású folyamat, de nem mindenki bírja a ketózist, mivel ez a kognitív képességek átmeneti romlásával – enyhe figyelemzavar, koncentrációs képesség zavara, enyhe fejfájás – járhat együtt. De ez mindenkinél másképp zajlik, és mindenkinek más a ketózis eléréséhez szükséges időintervallum, és a minimális szénhidrátigény is változó egyénenként. Általánosságban véve 40 gramm szénhidrát elkelhet ahhoz, hogy még fennmaradjon a ketózis, de ne váljon az ember házisárkánnyá :).

A szénhidrát visszatöltés modul

  • A 12 óra végén – ami lehet több, akár több nap is, de minimum legyen 12 óra, elvégre 5 óra nem evés az nem böjtölés, hanem egy normális életvitel része lehet – ehetsz szénhidrátot, egy záró étkezéssel. Zöldséget, gyümölcsöt, köretet, édességet. Nyilván nem kell zabálni, csak egy egészséges, szokásos adag ételt fogyassz ekkor, lehet benne fehérje is természetesen.
  • Mivel a böjtölés során kiürült a szénhidrát a szervezetedből – izmokból, májból -, ezért mikor berobban a cukor a testedbe, a szervezet azonnal raktározni akar belőle, így a raktározás céljából még tovább bontja a zsírt. Ez egy paradoxon a szervezetben, de az evolúció során így alakult. (Nagyon konyhanyelven van fogalmazva, szakemberektől kéretik nem belekötni, kommentben szívesen fogadjuk a szakmai leírást :)).
  • A szénhidrát visszatöltés egy étkezés legyen! Nem napokig kell visszatölteni a szénhidrátot, hanem egyszer. Több napnyi böjtölés és közben fizikai aktivitás után esetleg két étkezés lehet szénhidrát visszatöltés, aminek során az étel szénhidrát mennyisége 2/3 részt kitehet. A visszatöltős étkezés utáni étkezéseid legyenek normálisak (vagy kezdd elölről az egészet).
  • Ehetsz csokit is, sőt, tortát is, igen. Szerintem ne egy egészet, de azért ehetsz :).
    Aztán kezdheted elölről.

Ha rövid ideig böjtölsz, akkor a ciklus végén – böjt+visszatöltés – valószínűleg csak grammokban lesz mérhető a különbség, de ha jól csinálod, az a különbség biztosan zsír-mínusz lesz. Ha hosszabb időre tolod ki a teljes ciklust, akkor az eredmény jobban mérhető kilókban és centikben is.

Ez a módszer azért nagyon hatékony, mert egyrészt tényleg működik a sejtek és hormonok szintjén, másrészt pedig te tűzöd ki magadnak a célt, és tudod, hogy a végén jutalom vár, akár édesség formájában is.

A 90 napos diéta is ezért működik, mert ott van az az egy szénhidrát nap, utána meg egy böjtölős nap, közben meg két félig-meddig böjtölős.
Az a szénhidrát nap a kulcsa az egésznek, csak a 90 napos diétával az a baj, hogy nagyon kevés fehérjét visz be a szervezetedbe, és az már bizony káros lehet.

Próbáld ki, teszteld magadon, és írd meg a tapasztalataidat!

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
WTN CIKLUSBARÁT KRÉM YAM GYÖKÉR KIVONATTAL
WTN ciklusbarát krém

természetes progeszteron krém

aktuális ár