A progeszteronhiány alattomos tünetei – kapaszkodj, mert téged is érintenek

Sokan szenvednek a progeszteronhiány alattomos, mégis hétköznapinak tűnő tüneteitől, ami az enyhébb megnyilvánulási formáktól kezdve a nagyon durva, gyógyszeres és műtéti beavatkozásokat igénylő elváltozásokig terjedhetnek.

A progeszteron hiánya a női szervezetben átmenetileg is felléphet, de az a tapasztalat, hogy ha egyszer előfordult, akkor később is elő fog, egyre gyarapodó, egyre súlyosbodó tünetekkel.

A drámai ebben az, hogy már tinédzserek és egészen fiatal nők is küzdenek ezzel, csak éppen fogalmuk sincs róla, hogy a problémáikat a progeszteron átmeneti vagy tartós hiánya okozza. Már egyetlen tünet is bizonyíték a progeszteron hormon hiányára, tehát nem szabad legyintened ezekre, ha nálad is megjelennek.

De előbb tisztázzuk, hogy mi a progeszteron, miért fontos a mennyisége, és mik a progeszteronhiány tünetei.

A Wikipédia szerint a progeszteron:

„A sárgatesthormon vagy progeszteron (progesteron) egy hormon, amely a szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik, a tüszőrepedést (ovulatio) követően a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával kialakuló sárgatestben (corpus luteum), a tüszőrepedést is kiváltó (luteinizáló) (LH) hormon hatására.” Link: progeszteron

A progeszteronnak az a célja a testben, hogy felkészüljön az egészséges terhesség létrejöttére és annak megtartására. A progeszteron optimális mennyisége szabályozza a terhességre felkészülő méhnyálkahártya vastagságát, és annak „tartósságát” (erről majd alább még ejtünk szót).

A progeszteron szint függ a ciklus aktuális napjától, és a terhesség tényétől, vagy nem létének tényétől.

Ha létrejön a terhesség, akkor a progeszteron szint folyamatosan magasan marad, de ha nem jön létre a terhesség, akkor a ciklus 26. napja után drasztikusan lecsökken a mennyisége, és ennek következtében általában a 28. napon elkezd lelökődni az addig a terhességre váró méhnyálkahártya. Ez a menstruáció.

Ezt követően a ciklus 12. napjáig a progeszteron szintje nagyon alacsony, majd elkezd emelkedni, és ha sikerül elérni a megfelelő szintet, akkor a tüszőrepedéssel járó 14. nap után, ismét a 26. nap végén lecsökken a mennyisége, és a 28. napra újra megjön a vérzés.

Tehát ezek a lényeges napok a ciklusban a progeszteronszint szempontjából:

A ciklus első napja: amikor elkezdesz menstruálni. A progeszteron szint ilyenkor nagyon alacsony. Ezt sokan érzik is: nyomottak, enerváltak, erőtlenek, egész nap csak ennének, stb. A progeszteron ezen természetes, átmeneti hiánya áll a menstruációval összefüggésbe hozott tünetek mögött…

12. nap: elkezd emelkedni a progeszteron szint, arra a szintre, amivel jó eséllyel megalapozza a teherbeesés lehetőségét.

26. nap: ha eddig nem történik teherbeesés – márpedig ilyenkor már nem szokott, mert a pete elöregszik –, a progeszteron szint hirtelen lecsökken, előkészülve a menstruációra

28. nap: bekövetkezik a vérzés. Ez egyben a következő ciklus első napja!

Az egész kezdődik elölről.

Felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal, akiknek világ életükben 30 napos volt a ciklusuk, vagy épp 33 napos, vagy 26 napos?

Ha tényleg őszintén ki tudod mondani azt, hogy minden ciklusod egyformán 33 napos volt (vagy akármennyi, csak nem 28), akkor neked a 33 nappal kell számolnod.

Ha tényleg óramű pontossággal 33 napra jött meg egész életedben a menstruációd, akkor nálad vélhetően a 31. napon csökkent le a progeszteron szint, és a 14. nap környékén kezdett el emelkedni. Ez által a tüszőrepedés is a 16. nap környékére tehető inkább.

Igen ám, csakhogy ha az ember utána számol, akkor olyan nagyon ritkán fordul elő, hogy valakinek tényleg egész életében 33 napos volt a ciklusa (ezt a számot most csak példának használjuk), hanem sokkal inkább az van, hogy az egyik 26 napos, a másik 30, a harmadik 33, a negyedik éppen 28, aztán van egy 27 napos, majd egy 35 napos. Átlagban ott van valahol 33 napnál, de hogy óramű pontossággal 33 napos legyen egy ciklus, olyan garantáltan nincs.

Ugyanis ha óramű pontosságú, akkor az embernél 28 napos a ciklus.

Lehetnek persze lelki, fizikai megterhelések, amik kitolják vagy épp előre hozzák a vérzést, de olyankor is mindig az történik, hogy a lelki-fizikai kihívások beavatkoznak a progeszteron szintbe, így manipulálva a ciklus hosszát, és egészségességét.

A progeszteron termelésére ugyanis az agy hormontermelést irányító központja is hatással van, de nemcsak az, hanem az ösztrogén szintje is.

Az ösztrogén és az ösztrogén dominancia

Az ösztrogén egy szintén nagyon fontos nemi hormon, csakhogy sokkal brutálisabb a működési mechanizmusa, mint a progeszteronnak. Wikipédia az ösztrogénről

Az ösztrogén a másodlagos  nemi jellegekért, a nőiességért és nőiségért felel. A progeszteron pedig a nemzőképességért. Mindkettőre szüksége van egy nőnek, gondolom nem mondtam ezzel újat.

Nagyon fontos, a női nemi hormonoknál a hormonegyensúly, de a gyakorlat azt mutatja, hogy leginkább arra érdemes kiemelten odafigyelni, hogy a progeszteron szint ne boruljon meg. Az ösztrogén szint nem tud túl alacsony lenni, mivel már az anyatermészetben is túladagoltuk az ösztrogént a fogamzásgátlók által, így azoknál is túlsúlyban van az ösztrogén, akiknél nagyon nem kellene (pl. gyerekekben, férfiakban, állatokban, élelmiszerekben, ivóvízben).

Az ösztrogén szintjének folyamatos emelkedése a női szervezetben azt a faramuci helyzetet hozta el, hogy átmenetileg vagy tartósan ösztrogéndominancia lép fel a szervezetben.

Ez azt jelenti, hogy az egészséges szintű progeszteron állományod ellenére az relatíve alacsony lesz, az ösztrogén hormonhoz képest. Ez tényleges esete a felborult hormonegyensúlynak.

Nagyon fontos lesz tisztázni a progeszteronhiány gyanújánál, hogy relatív hiányról van-e szó, vagy alapvető hiányról.

A két hormon között lényeges különbség, hogy a menopauza közeledtével és bekövetkeztével gyakorlatilag a progeszteronhiány arra a minimális mennyiségre csökken, ami a menstruáció első napján van jelen a szervezetedben. Hogy is szokták nevezni a menopauzát viccesen? Banyakór. Hát nem véletlenül. Ilyenkor már jókora túlsúlyba kerül az ösztrogén a szervezetben – ennek mennyisége is csökken egyébként -, a progeszteron, amitől a kismamák olyan boldogok, szépek és kiegyensúlyozottak, eltűnik… Ennek lelki, mentális és fizikai tünetei is megjelennek, és olyanok is házisárkánnyá válnak, akik a türelem mintaképei voltak egész életükben. Ehhez aztán adaptálódik a szervezet, tehát az átmeneti évek lesznek csak kritikusak, de cserében a női szervezetben elég durva leépülés indul meg, hiszen a progeszteron az, ami fiatalon tart.

A progeszteronhiány tünetei

És akkor most vegyük sorra a leggyakoribb progeszteronhiány tüneteket. Ezek egymagukban és egymással kombinációban is egyértelműen átmeneti vagy tartós progeszteronhiány tünetek. Az első jelnél nem kell halálra rémülni, de a többediknél már ideje lesz kézbe venned a dolgokat, mert a szervezeted nyilván elveszítette már a kontrollt – hála a stressznek és az egész természetben már túlburjánzó ösztrogénnek!

Tünetek progeszteronhiány esetén – figyelem, ezek többsége teljesen hétköznapi tünetnek tűnik, de ezek messze nem hétköznapiak! Ne dőlj be annak, hogy mindenki ilyenekkel küzd, ez NEM NORMÁLIS!

– Nem óramű pontosságú a menzesz. Egyik hónapban 26 napos, másikban 33, a kettő között meg igazából bármi lehet. Az ember menstruációs ciklusa 28 napos. És pont.

– Az addig tényleg óramű pontosságú menzesz késik pár napot, de nincs terhesség. 4-5 nap késéssel megjön a vérzés. Évente egyetlen ilyen alkalom is progeszteron hiányt jelent (átmenetit, és lehet a háttérben alapvető hiány, vagy ösztrogén dominancia is.)

– Az ilyen 4-5 napos késések közben alhasi szurkáló érzés, mellfeszülés, mintha terhességi jelek lennének, pedig nincs terhesség.

– Az addig 28 napos ciklus átáll több cikluson keresztül 30-32 naposra – továbbra is napra pontos rendszerességgel – és közben a vérzés mennyisége megnő.

– Az addig 28 napos ciklus hossza átáll több cikluson keresztül 25-26 naposra, a vérzés mennyisége inkább csökken, mint nő.

– Barnázás a menstruáció előtti napokban, úgynevezett előjelek megjelenése a fehérneműn. (ciklus hosszában nincs változás)

– Barnázás még a vérzés után 4-5 napig. (ciklus hosszában nincs változás)

– Rendszeres gombás fertőzések a nemi szervek környékén. Ha Canestent és társait rendszeresen használod, ezerszázalék, hogy progeszteron hiányod van.

– Úgynevezett közti vérzés megjelenése: a peteérés vélelmezett időpontjának környékén, vagy a várható menstruáció előtt kb. 10 nappal. Ez azért történik, mert olyan alacsony a progeszteronszint, hogy nem tudja egyben tartani az éppen épülő méhnyálkahártyát, és az elkezd leválni.

– 21 napos ciklus – nagyon durva progeszteronhiány.

– 50 nap körüli, vagy még hosszabb ciklus – már a tüszőrepedés is kimarad, tehát komplex hormonegyensúly borulás van.

– Elmaradó teherbeesés – a fentiek közül néhány enyhébb tünet mellett még ez is…

– Vetélés az első trimeszterben – a mínuszból induló progeszteron nem tud olyan nyálkahártyát építeni a méhben, ami megtartja a babát, és hiába a terhesség révén az intenzív progeszteron termelődés, az nem tudja behozni a lemaradást.

– Szex közbeni fájdalom a méhszáj környékén.

– Libidó csökkenése, teljes lenullázódása. Az a természetes, ha a peteérés környékén kifejezetten kívánod a szexet, az nem normális, hogy eszedbe sem jut, vagy kínnak éled meg.

– Nedvesedés-problémák.

– Menstruációt megelőző bő egy hétben már elviselhetetlen a lelkiállapotod, semmi nem jó, mindentől kiborulsz, beindul a vizesedés, hatalmasra és fájdalmasra duzzad a melled. Ezek a menzesz első napján normálisak, előtte egy héttel nem!

Ami biztosan csak ront a helyzeten

A vérzés összevisszaságára, elmaradására, a túl hosszú ciklusra, a közti vérzésre, és úgy egyébként a progeszteronhiány gyanújára mit szoktak ajánlani az orvosok? Nem mást, mint fogamzásgátlót. Hurrá! Vágd haza teljesen az amúgy is problémákkal küzdő hormonrendszered egyszer és mindenkorra!

Ha a fentiek alapján az a gyanúd, hogy progeszteron hiányod van, egy nyomorult tablettát se vegyél be soha! Mert ha megteszed, akkor kb. a gyógyszer abbahagyása után két évig kell küzdened napi szinten, mire helyre tudod állítani a hormonrendszered. Megjegyzem, nem orvosok segítségével.

A nagyon bő vérzésre, a túlságosan vastag nyálkahártyára pedig az orvostudomány megoldása nem más, mint az egészségügyi küret.

Amellett, hogy ennek mind pszichésen, mint fizikálisan brutális következményei lehetnek a nők számára, teljesen értelmetlenek is ezek a beavatkozások.

A küret lesokkolja a szervezetet, úgymond reseteli, mint egy kissé gyatrán működő számítógépet. Ezek után előfordulhat az, hogy jó hormonszintekkel indul újra a tested, de mivel van valahol valami kiváltó ok – például túlságosan sok bevitt ösztrogén az étkezés által – ezért újra elő fog kerülni az a helyzet, hogy az orvos újra küretre küld.

Vannak, akik évente legalább egyszer, de inkább kétszer beutalót kapnak ilyen egészségügyi kaparásra. Egyszerűen ütni támad kedve az embernek ennek végiggondolása után.

De mi akkor a megoldás a progeszteron hiányra?

A progeszteron tartalmú krém

Alapvetően az úgynevezett progeszteron hormont tartalmazó testápoló.

Magyarországon is létezik ilyen, de az itt forgalomban lévők többnyire hatástalanok, és leginkább placebo módon működnek. Azoknak, akiknek minimális a hormoneltérésük a szükségestől – nem a normálistól, mert az mindenkinél más! –, azok számára lehet, hogy segít már maga a placebohatás is.

De akik gombás fertőzésektől szenvednek, nem esnek teherbe, elvetélnek, és liternyi mennyiségű vért véreznek ki minden hónapban, azok számára kevés a placebo!

Ez itt nem egy reklámposzt! Nem azért publikáljuk, hogy vegyél meg egy terméket. Hanem azért publikáljuk, mert a fiatal nőktől kezdve az öregekig ez mindenkit érint, és sokaknál nincs felismerve a probléma! Mondhatnánk úgy is, hogy csak a nők töredéke ismeri fel, hogy neki kell kezébe vennie a dolgokat, mert az orvostudomány erre magasról tesz még.

Ha olyan krémet akarsz, ami valóban hat, külföldről kell rendelned (nem norvég krém, és nem is magyar), és az a márkája, hogy NOW. Keress rá a Google-ben, és tégy belátásod szerint.

Így használd a progeszteron krémet!

A krémet a ciklusod 12. napjától elkezdve kell kenned a 26. napig, hiszen az alapvető hormontermelést akarod csak megtámogatni.

A krémet a comb belső felére, alhasra, alkarra, a legvékonyabb bőrfelületekre kell kenni, hogy a felszívódás maximális legyen.

Hogy kinek hány pumpálásnyit – pumpás flakonban kapható – kell használnia, azt mindig az egyén helyzete szabja meg. Alapvetően napi 1 pumpálás a javasolt, de súlyosabb tüneteket produkálók akár a napi 2*2 pumpálással is meg kell, hogy barátkozzanak.

A hormontanácsadó

Továbbá olyan esetekben, amikor súlyosnak ítéli valaki a saját állapotát, vagy egyéb más, hormonrendszert érintő problémái is vannak, mint például inzulin rezisztencia, vagy pajzsmirigy gondok, akkor érdemes egy hormontanácsadóval felvenni a kapcsolatot.

Nem mindegy, hogy a progeszteron hiány úgy hiány-e az esetedben, hogy alapból hiány, vagy még mellette ösztrogén dominanciád is van. Ezen hormonok szintjét érdemes megméretned, és hormontanácsadó segítségével, ha szükséges, akkor kivezetni a szervezetedből a felesleges ösztrogént.

Az étrend

Akár van ösztrogéndominanciád, akár nincs, érdemes odafigyelni arra, hogy ne vigyél be ösztrogént az élelmiszerrel, vagy az ivóvízzel. Igyál tisztított vizet, és nézz utána annak, hogy mik azok a fitoösztrogének, és miben van nagy arányban.

Egyéb hormonok rendbetétele

Az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alulműködése, gyulladása, a PCOS mind-mind olyan problémák, amik bár összefüggnek a progeszteron szinttel, de a progeszteron szint kiegyenlítődésével nem fognak maguktól megjavulni. Pontosan ezért lehet szükség hormonterapeutára, aki átfogóbban tudja megközelíteni a problémáidat.

Menopauza tüneteinek enyhítése

A visszafordíthatatlanná váló menopauza esetén is jó ötlet lehet napi egy pumpálásnyi krém alkalmazása – a vérzés teljes elmaradása esetén naponta egy adag –, ez ad egy állandó progeszteron szintet, ami már nem fog ciklust újra előidézni, de a házisárkány effektust szépen kiiktatja.

Ne hidd el, hogy a vérzészavarok normálisak! Ne hidd el, hogy a barnázás és az állandó gombás fertőzés azért elterjedtek az összes nőismerősöd között, mert az a természetes.

Ezek mind-mind progeszteronhiány tünetek, amivel szembe kell nézned, hacsak nem akarsz idő előtti menopauzát, méhmiómát, műtéteket, és egész életedben gyermektelenséget.

A fiatal korod sem véd meg ezektől. A progeszteronhiány mára kortalanná vált.

Ne hidd el, hogy az orvosok mindig ezer százalékig a topon vannak és képesek segíteni. Borzalmas tény, de vagy nem tudnak, vagy nem akarnak segíteni. Láttunk már olyat, hogy a nőgyógyász gúnyosan kacagott a progeszteron-hiány felvetésre, és az volt rá a válasza, hogy „a küret megold minden problémát”. A hogyan kérdésre már nem tudott válaszolni.

A progeszteron a női szépséghormon. Ettől sugárzik, ragyog az összes kismama, mert bennük nagyon magas a progeszteron szint. Minden nőnek szüksége van erre a ragyogásra, az anyatermészet által jól kitalált módon, a 28 napos ciklus összesen 14 napján. Ennél te se add alább!

5 Comments

 1. Farkas Ferencné Hozzászólás

  62 éves vagyok. 30 éve alacsony pajzsmirigy problémám küszködök,gyógyszerrel igyekszem egyensúlyba tartani. Rosszul alszom,néhány hónapja száraz a bőröm,hajam hullik,hangulatom ingadozó.
  Érdeklődni szeretnék, használhatok-e a progeszteron krémet? Ha igen,melyiket és hogyan?
  Lehet,butaságot kérdezek,arcra is kenhető a krém?
  Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Farkas Ferencné

  1. szepsegem Post author Hozzászólás

   Arcra is kenhetőek ezek a krémek, mert testápolóként funkcionálnak.
   Mi a NOW elnevezésűt ajánljuk, mert ismerősi körben már mindenki próbált mindent, és végül ez vált be annak is, aki babát szeretett volna, de eddig nem jött össze, és annak is, aki a menopauzával küzd már.
   Ez az: https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Natural-Progesterone-Liposomal-Skin-Cream-Unscented-3-oz-85-g/779
   Sajnos külföldről lehet csak megrendelni, mert a magyarországon kaphatóak nem ezzel az összetétellel vannak forgalomban, és ezért nem is működnek.

   Napi egy pumpálásnyival el lehet kezdeni. A progeszteronnal az a jó, hogy ha közben ösztrogén hiány is van, akkor a szervezet átalakítja a bevitt progeszteront ösztrogénné. Tehát mindenképp ezt kell bevinni, ha úgy általában a hormonrendszer már a nemi hormonokat kevésbé terheli.
   Bárhová lehet kenni, az egy pumpálásnyi az kb. fél diónyi mennyiség, gyorsan beszívódik. (nincs igazából jó illata, nem tartalmaz illatanyagot)
   Sok sikert!

 2. Telkes Katalin Hozzászólás

  58 éves vagyok és sajnos a hajam nagyon megritkult,ami a terhességem után kezdődött. Akkor 27 éves voltam. Terhességi mérgezés következtében a vesém és májam sérült.Mint kiderült a mellékvesém sínylette meg leginkább a terhességet,illetve az ellen anyag beadásának elmaradását. 5 éve nem menstruálok.Természetes étkezésnek köszönhetően nem vagyok kövér,bár egy pár kilót még szívesen leadnék.Most 70 kg 164 cm vagyok.sajnos a körméreteimet nem tudom csökkenteni a hasi részről.Úgy tudom ez is tünete a progeszteron hiánynak.
  Van reményem ha ezzel a krémmel pótolom,akkor ezeken a problémákon még tudok javítani?

  Üdvözlettel: Kati

  1. szepsegem Post author Hozzászólás

   Kati, nem vagyok hormonterapeuta, de ez nem progeszteron problémának tűnik alapvetően esetedben, hanem ahogy írtad, a mellékvese is érintett volt, tehát inkább más hormonok – pl. kortizol – vannak itt a képben. Szerintem keress meg egy hormonterapeutát, és konzultálj vele, mert összetett problémáknál nekik van meg a képesítésük arra, hogy segítsenek – és ők jó eséllyel tudnak is segíteni. Biztosan szükség lesz majd egy átfogó hormonpanelre, és a lelet birtokában lehet tovább menni majd. Drukkolunk!

 3. hoffbauer anna Hozzászólás

  Üdvözlöm! 70 éves nő vagyok. A meupauza után közvetlenül a csontritkulás előjött,szokásos vizsgálatok,calcium pótlások minimális javulás. Valaki ajánlotta,a progreszteron kenőcsöt,de még nem próbáltam! A menzesem olyan 40 körül egy estben kimaradt egy teljes hónapot,azonkívül rendbe volt minden. A változó kor sem hozott nagy meglepetést,ha a csontritkulást lehet így minősíteni. Sajnos , van egy jelenség, hideg göb ,ellenőrizgetnek , THS-t méregetnek jód tiltása , nem okoz problémát egyenlőre. A testsúlyom teljesen normál,stresszes időszakban fogyok,majd gyarapodok,ha elérem a súlyt megállok. De súllyal együtt fogy a csont is ,az állóképesség. Kevert hyperlipidaemia . Javasolná-e a progreszteron kenőcs használatát, segíthet-e ? Hasonló esetben , valami tapasztalat ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük