Alacsony progeszteronszint tünetei

Megfordult már a fejedben, hogy amikor kínok között vergődsz akár a menstruációd során, akár néhány nappal előtte, hogy ez egész egyszerűen nem normális?

Hogy más oka is lehet ennek, mint hogy nőként ez a sorsunk? Biztos, hogy ekkora szenvedést kellene szinte minden nőnek átélnie?

Mikor lehet azt mondani, hogy például az alacsony progeszteronszint tünetei állnak a szenvedéseid hátterében?

– Ha gyakran szenvedsz hányingertől, görcsös a menstruációd vagy éppen elmaradozik, ha akár egy liter vért is kivérzel havonta, ha dagad a csuklód és a bokád, fel vagy puffadva.

– Ha a pubertás vagy a menopauza nyűgjei elképesztő mértékben megviselnek.

– Ha sokszor van rossz kedved, az átlagosnál gyakrabban vagy nyűgös, ideges. Ha nehéz minden nap felkelni, ha depresszió-szerű gondolataid támadnak.

– Ha nem élvezed a szexet, nincs kedved hozzá. Ha a síkosító szinte mindig társatok az együttlétben.

– Ha a hüvely környékén gyakran tapasztalsz viszketést, ha gyorsan fogynak otthon a gombaellenes krémek.

Igen, az alacsony progeszteronszint tüneteit tapasztalod meg éppen.

Ne hagyd magad szenvedni! Már lehet enyhülést találni az alacsony progeszteronszint tüneteire. Korábbi cikkeinkben több tippet is találsz a probléma orvoslására.

Progeszteron hiány okai

A progeszteron az egyik legfontosabb női nemi hormon.
A terhesség kialakulásához és megtartásához magas progeszteron szint szükséges – emiatt is olyan szépek a kismamák.

A progeszteron hiány viszont számos területen okozhat fennakadást a nőiességünk megélésében.

A progeszteron hiány legfőbb okai között szerepel a női hormonegyensúly felborulása, az ösztrogén-dominancia. Ma már számos feldolgozott élelmiszerbe is kerülhet ösztrogén, de a talajból a növényeken keresztül, illetve a fogamzásgátlók által az ivóvízbe is juthat belőle. Érdemes tehát odafigyelni az egészséges, természetes alapanyagú táplálkozásra, így a segíthetünk kiküszöbölni a progeszteron hiány okait.

A progeszteron hiány oka lehet még a súlyos D-vitamin hiány is, így a progeszteron krém használata, esetleg a barátcserje-kapszula mellett a D-vitamint is szükséges pótolni.

A súlyosabb progeszteron hiány okai között szerepelnek az ismert és rettegett női endokrin zavarok, például a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés, az inzulinrezisztencia. De lehet gond a mellékvesével vagy a prolaktin szinttel is. Érdemes ezért egy hormontanácsadóval konzultálni a progeszteron hiány okairól esetünkben.

Olvasd el ösztrogén dominanciáról szóló írásunkat is: Ösztrogén dominancia

További tartalmaink alacsony progeszteron szint témában: Progeszteron hiány alattomos tünetei – vigyázz, téged is érintenek