Amit eddig rosszul tudtál a teherbeesés optimális időpontjának kiszámításáról

Gyermeket terveztek, végre elérkezett hozzátok is a gyermekáldás tervezése?Eleinte valószínűleg ráhagyatkoztok a természetre, hiszen az élet rendje, hogy a párok kapcsolatából utódok foganjanak, és nem számoltok, nem nézitek a naptárt, csak szeretitek egymást…

Természetesen ez nem mindig ilyen egyszerű. Van, akire elég, ha “ránéznek” és máris teherbe esett, viszont vannak olyanok is, akiknél nehezebben megy a fogantatás, de az igazság az, hogy alapvetően nem adott túl sok lehetőség egy ciklus során az áldott állapotba kerülésre.

Ha ti is azok közé tartoztok, akik már próbálkoznak néhány hónapja, és még mindig nem költözött be a kis drágaság a pocakba, akkor érdemes kicsit foglalkoznod a ciklusoddal, megvizsgálnod a peteérés, azaz az ovuláció időpontját. Hiszen ez lesz a teherbeesés időpontja, és első ránézésre bármennyire is egyértelműnek tűnik, hogy ez mikor is történik, mindjárt rájössz, hogy igazából mégsem olyan pofonegyszerű ez.

A petesejt a tüszőben érlelődik, és az agyalapi mirigy különböző hormonok termelődésével szabályozza azt, hogy a petesejt mikor érjen és mikor szabaduljon ki a tüszőből. A két legismertebb hormon a női ciklusban az ösztrogén és a progeszteron, de vannak még a képben érdekes elnevezésű hormonok, mint például a vérleleteken LH elnevezéssel bíró luteinizáló hormon, és az FSH rövidítésű follikulus stimuláló hormon is, amik az ösztrogén és a progeszteron szintjét szabályozzák. Ha azt mondjuk, hogy a női nemi hormonok rendszere bonyolult és minden összefügg mindennel, akkor gyakorlatilag egy negyedévet összefoglaltunk ezzel az orvosi egyetemen. Igen, ennyire izgalmas az, ami hónapról-hónapra a női testben történik. És mint minden összetett rendszerben, akár egyetlen aprócska hiba is nagy galibákat okozhat, de természetesen ezek az aprócska hibák maguktól is helyre tudnak állni.

Van, akiknek pontosan kell számolniuk, hogy végre beköltözzön a kis jövevény, és van, akiknek nem.

Az érett, kiszabadult petesejt a petefészekből a petevezetőbe vándorol. Itt várja a tettre kész spermiumkatonákat. Jó, ha tudod, hogy a petesejt körülbelül 24 óráig életképes – köznyelven friss, és érdemes megtermékenyíteni. Ezzel szemben a spermiumok akár 72 óráig is elszántan várakoznak, ezért érdemes ennek megfelelően igazítani az együttléteket, tehát már a tüszőrepedés előtt szeretkezni.

A teherbeesés időpontjának megállapítását nagyban megkönnyítheti, ha jól ismered a ciklusodat, és tudod melyek a termékenyebb napjaid.

Természetesen ez nem megy egyik pillanatról a másikra, akár hónapokig is figyelned kell a ciklusodat, felismerni az ovuláció tüneteit.

A köztudat szerint a ciklus 28 napos, melynek 14. napján következik be a tüszőrepedés, azaz az ovuláció. Természetesen ez a sablon kevesekre igaz.

Valóságban viszont a tényleges menstruáció első napjától kell visszaszámolni a 14 napot, ami megadja – sajnos visszamenőleg – az előző peteérés pontos időpontját.

Tehát ha esetleg valakinek 26 napos a ciklusa, akkor 26-14=12, azaz 12. napon volt peteérése. 30 napos ciklus esetén 30-14=16, azaz a 16. napra módosul.

Természetesen ez csak azokra igaz, akiknek hajszálpontosan ugyanolyan a ciklusuk minden egyes hónapban. Az is előfordulhat, hogy nem megfelelő a progeszteron, azaz a sárgatest hormon termelődése, így nem vastagszik meg megfelelően a méhnyálkahártya, tehát nem igazi menstruáció jön létre, csak ún. barnázás. Ez nem számít menstruációnak, ezért ez alapján nem lehet peteérési átlag-időpontokat számolni. Ha nem vérzel, eleve nem volt peteérés.

Ha ragaszkodsz ehhez a naptározós tervezéshez, akkor nézd végig hónapokra visszamenőleg, hogy mikor volt a vérzésed, és számolgass vissza az első napoktól 14 napot. Ezeken a napokon volt  a tüszőrepedésed vélhetően. Nézd meg azt is, hogy szeretkeztetek-e a tüszőrepedés előtti és alatti napokon, mert ha nem, akkor bizony nem csoda, hogy még nem költözött be a baba.

A naptár használata mellett sokat segíthet a peteérés tényleges időpontjának megállapításában a hőmérőzés. Azaz a reggeli, ébredés utáni testhőmérséklet figyelése. Kimutatható, hogy amikor a mért hőmérséklet hirtelen leesik, akkor jött létre az ovuláció. A leesést követő napon viszont a hőmérséklet ugrásszerűen megemelkedik, bár esetenként fokozatosság is megfigyelhető. Ha a hirtelen hőmérséklet-növekedést figyeljük, akkor már késésben vagyunk, hiszen akkor már túl vagyunk a tüszőrepedés időpontján, és nekünk inkább az előtte lévő 1-2 nap lenne az optimális.

Jó, ha tudod, hogy a ciklusodban a termékenységi időszak nagyjából 5 napra korlátozódik.

Az ovulációt megelőző 3. naptól a tüszőrepedést követő napig tart. Ez azért számítható így, mert a hímivarsejtek élettartama 72 óra, azaz 3 nap, tehát a tüszőrepedés előtt 3 nappal történt aktus után akár még életképesek lehetnek a spermiumok a megtermékenyítésre.

Miután megfigyelted a ciklusodat, és nagyjából be tudod határolni a peteérés időpontját, már csak tökéletesen kell időzítenetek. Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül!  Az a lényeg, hogy ne görcsöljetek rá, mert az idegesség is akadályozhatja a fogantatást.

Boldog babaprojektet és csodálatos áldott állapotot kívánunk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük