Az inulin szerepe a fogyásban

Spárga

Az inulin egy oldható rost, melyet sokszor felhasználnak feldolgozott élelmiszerek készítéséhez édesítőként és rostként. Telítettség érzetet ad, jóllakottnak érezzük magunkat tőle, de a vércukorszintet nem növeli meg és kalóriával sem növeli az ételeket. Ezen tulajdonságai miatt került az érdeklődés középpontjába, mint a fogyás lehetséges eszköze. Bár kiterjedt tanulmányok nincsenek a hatásaival kapcsolatban, a kezdeti kutatások azt mutatják, valóban hatékony lehet az étvágy csökkentésében.

Az inulin egy részben egy részben emészthető szénhidrát, egy fruktán, ami fruktózból, azaz gyümölcscukorból áll. Egy vizsgálat szerint 6 g hozzáadott inulin képes annyira eltelíteni, mint 260 kalória. A fogyás elősegítése mellett az inulin egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat. Egyes kísérletek szerint meg tudja gátolni a vastagbélrák kialakulását, segíthet kezelni a keringési betegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget is.

Eltelít

Az inulin vízzel keveredve megduzzad, a gyomorban mérete többszörösére nő. Ezáltal csökkenti a sóvárgást és az éhségérzetet, kicselezi az éhségérzetért felelős hormonokat. Ennek eredményeként elfogyasztása után sokáig nem leszünk éhesek, miközben alig vittünk be kalóriát. Vele maximálisan pótolhatjuk a szervezet számára természetes módon szükséges és a fogyókúrához is elengedhetetlen rostmennyiséget.

Prebiotikus hatás

Az inulin prebiotikus hatású, azaz támogatja a hasznos baktériumok szaporodását a bélben. Elősegíti a bifidobaktériumok növekedését és elnyomja az ártalmas baktériumokat. Prebiotikus hatásával megelőzheti a székrekedést és hozzájárulhat a hatékonyabb, ugyanakkor egészségesebb fogyáshoz.

Cukorhelyettesítőként

Az inulin egyik legszerencsésebb tulajdonsága a fogyni vágyók szempontjából, hogy édes. Ezért használjuk nemcsak a cukor, de bármilyen más édesítőszer helyett. Mivel megvastagszik és gélszerű állagot vesz fel, zsiradék helyett is jó fogyókúrás alternatíva.

Forrásai

Az inulin természetes módon megtalálható a fokhagymában, a spárgában, az articsókában, a pitypang gyökerében, a banánban, a rozsban, a búzában. A cikóriagyökérben koncentráltan van jelen, 8%-ban, általában ebből vonják ki, hogy aztán hozzáadják az élelmiszerekhez. De a cikóriagyökér önmagában is fogyasztható, kivéve terhesség vagy szoptatás alatt.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

WTN CIKLUSBARÁT KRÉM YAM GYÖKÉR KIVONATTAL
WTN ciklusbarát krém

természetes progeszteron krém

aktuális ár