Böjtölés a fogyás érdekében – Előnyök és hátrányok

Böjtölés

A böjtölés azt jelenti, hogy szándékosan tartózkodunk egyes élelmiszerektől vagy akár az összestől egy bizonyos ideig. Az olyan böjtölési módszerek, melyekben engedélyezett a gyümölcslevek, zöldséglevek, teák és méregtelenítő ételek fogyasztása, jóval könnyebben tarthatók, mint az, amelyik kizárólag a vízfogyasztást teszi lehetővé. De még az enyhébb típusú böjtölés is csak igen korlátozott ideig folytatható.

Az emberek számos különböző okból böjtölhetnek. Vannak, akik a gyors fogyás reményében vágnak bele vagy hogy megszabaduljanak az egyes ételek utáni sóvárgástól. De sokan ezzel a módszerrel kezdik meg az egészséges táplálkozásra való áttérést is. Akadnak, akiknek orvosi javaslat miatt kell böjtölni, pl. szívbetegség, magas vérnyomás, asztma vagy autoimmun betegség folytán.

Böjtölés, mint fogyókúrás módszer

Nagy a vita tudományos körökben arról, hogy a böjtölés jár-e bármilyen egészségre gyakorolt előnnyel vagy van-e méregtelenítő hatása. A legtöbben azonban abban egyetértenek, hogy a böjtölés nem egészséges formája a fogyókúrának. Bár gyors súlyvesztést eredményez, a leadott kilókat az elveszített víz tömege és nem a leadott zsír súlya teszi ki. A böjtölés tehát nem módszer a fogyásra. Lassítja az anyagcsere sebességét, így nemhogy fogynánk, de még inkább hízni kezdünk tőle.

Nem beszélve arról, hogy a böjtölés, mint fogyókúrás módszer, milyen egészségügyi veszélyekkel jár együtt. Noha a böjt 1-2 napig ritkán okoz gondot egy egészséges embernek, komoly problémát idézhet elő, ha nem folytatunk egészséges étrendet, máj- vagy vesebetegségünk van, rosszul működik az immunrendszerünk vagy orvosi kezelés alatt állunk.

Böjtölés után sokan számolnak be pozitív változásokról a táplálkozási szokásaikban, az életmódjukban, tehát ez a módszer inkább a kezdőpont lehet az egészséges életmódhoz, mintsem fogyókúrás eszköz.

Böjtölés a sóvárgás, az ételfüggőség, a rossz táplálkozási szokások ellen

A böjtölést gyakorta használják arra, hogy megtörjék a rossz étkezési szokásokat vagy a függőséget bizonyos ételekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a böjtölésnek nem feltétlenül van meg ez a hatása. Lehet, hogy a fizikai függőséget leállítja, de az ételfüggőség gyakran mélyebb érzelmi alapokon nyugszik és élethosszig végigkíséri az embert. Ezen a böjtölés nem tud változtatni. Ha erre a problémára keresünk megoldást, a régi káros szokás helyett keresünk újat, egészségeset. Iktassunk be nyers étel diétát és a böjtölés felét ezzel végezzük el.

A böjtölés hátránya

A legfőbb probléma a böjtöléssel, hogy a drasztikus kalóriacsökkentés miatt a metabolikus ráta is csökkenni fog. A böjtölés az anyagcsere folyamatokat akár 22%-kal visszafoghatja. Ez azt jelenti, hogy ha a böjtölés előtt normál mennyiségű kalóriát vittünk be, majd a böjtöléssel egyszer csak drasztikusan lelassítjuk az anyagcserét, azok a kalóriák rajtunk maradnak, mégpedig zsír formájában. Így a böjtölés még hízlalhat is, hiszen a végén magasabb lesz a testzsír százalékunk, mint böjtölés előtt.

A böjtölés előnyei

Böjtölés során a gyomor összezsugorodik, azaz kevesebb ételtől is jóllakottnak érezzük majd magunkat, ezért különösebb erőfeszítés nélkül – leszámítva azt, hogy a böjtölés önmagában is elég erőfeszítést kíván – csökkenthetjük a kalóriabevitelt. A legtöbben böjtölés után úgyszólván újjászületnek. Sokkal több energiát éreznek és egészségesebben kezdenek étkezni, azaz eleve sokat tudnak tenni a fogyás érdekében.

Ha a böjtölés mellett döntünk, a vizet soha ne vonjuk meg magunktól! Vagy léböjtkúrát vagy nyers étel kúrát válasszunk!

Böjtölést követően növeld étrendedben a nyers ételek mennyiségét, egyél feldolgozatlan ételeket, egyél, mikor a szervezeted jelzi, hogy éhes vagy és ne feledkezz meg a mozgásról sem, hogy testileg-lelkileg jó formában érezd magad!

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!