D-vitamin: minden, amit tudnod kell róla, hogy hosszú és egészséges életed legyen

Mi a D-vitamin?
Egyszerűen beszerezhető, mégis csodatévőnek mondható étrendkiegészítő. Annyira fontos, hogy minden család házipatikájában ott kellene, hogy legyen. A D-vitamin nemcsak újult erővel és életenergiával képes feltölteni bennünket, de számos egészségügyi panasz tünetein is enyhíthet. Ma már a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen eleme.

Hogyan pótolható természetes úton a D-vitamin?
A D-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ilyenek a tej, a tojás és a sajt — sajnos a zöldségekből azonban nem nyerhető utánpótlás. Érdemes minél többet tartózkodni a szabadban, lehetőleg napfényben, de ha ez nem oldható meg, akkor a szolárium is segíthet a D-vitamin pótlásában.

Kiknek ajánlott a D-vitamin szedése?
Csecsemőknek még a gyermekorvos írja fel a D-vitamint, de később, a fejlődő szervezet számára is nélkülözhetetlen segítség. Idősebb korban a csontritkulás megelőzése miatt nő a D-vitamin szedésének fontossága. Depresszióban szenvedők, lelki problémákkal küszködők számára is megváltást jelenthet.

Hogyan adagoljuk optimálisan a D-vitamint?
A legmodernebb ajánlások szerint legalább napi 4000 NE D-vitamin szedése javasolt minden korosztálynak, az év minden szakában. (lásd alább)

D-vitamin hiány

Mikor beszélhetünk D-vitamin hiányról?
Sajnos korunkban a legtöbb olyan, átlagos, városi életmódot követő, irodai munkát végző ember D-vitamin hiányosnak tekinthető, aki nem szed rendszeresen D-vitamin-tartalmú étrendkiegésztőt. Szerencsésebbeknek tekinthetők azok, akik sokat tartózkodnak a napon például a munkájukból kifolyólag, de ők sincsenek teljesen biztonságban.

Mi okozhat extrém D-vitamin hiányt?
Bizonyos krónikus betegségek fennállása esetén a D-vitamin hiány mértéke jelentősen megnövekedhet. Ilyenek lehetnek a nem megfelelő felszívódással járó bélbetegeségek, illetve egyes máj- és vesepanaszok. A mozgásszegény, ülő életmód, a nem megfelelő táplálkozás és a szabadban tartózkodás hiánya fokozzák a veszélyt, hogy komoly D-vitamin hiány alakuljon ki.

Milyen tünetekre lehetünk figyelmesek, ha D-vitamin hiányban szenvedünk?
Nagy mértékű D-vitamin hiányra utalhat például a jellegzetesen sápadt, fehér arcbőr. A kedvetlenség, erőtlenség, rossz közérzet, nyomott, depressziós hangulat is okot adhat a gyanakvásra. Ha gyakran törnek csontjaink vagy egyszerűen csak gyengének érezzük magunkat, szintén lehetséges, hogy a D-vitamin pótlására van szükség.

D-vitamin pótlása

A téli, napsütés-mentesebb időszakban a napfény-hiány következtében rohamosan csökken a szervezet D-vitamin szintje. Ugyanis a D-vitamin legideálisabb forrása a napfény, amiből sajnos télen sokkal kevesebb jut. Alapesetben, amikor több a napos óra, a tested körülbelül húszpercnyi napon tartózkodás alatt megtermeli a szükséges D-vitamin mennyiséget számodra.
Természetesen nem szabad elkeseredned, ugyanis a D-vitamin pótlásához nemcsak kapszulák formájában juthatsz hozzá. Ugyanis több olyan étel van, amelyek kiváló D-vitamin-források, így megfelelőek a D-vitamin pótlására.
Amennyiben kedveled a tengeri halakat, akkor nyert ügyed van, ugyanis a lazac, a hering vagy a tonhal remek forrásai lehetnek a D-vitamin pótlásának. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a zsírban gazdag tengeri halak jótékonyan hatnak a D-vitamin felszívódására is, így könnyebben tudnak a D-vitamin pótlásában közreműködni.
Érdemes a különböző élelmiszerek csomagolását is megnézned, ugyanis a D-vitamint gyakran adják hozzá adalékanyagként a tejhez, narancsléhez és néhány gabonakészítményhez is. Így pedig könnyedén meg tudod oldani a D-vitamin pótlását.
Ha szereted a tojást, akkor napi egy-két tojás fogyasztásával is segítheted a D-vitamin pótlását.

D-vitamin adagolása

Tizennégy magyar orvostársaság 2012-ben tette közzé az első D-vitaminra vonatkozó konszenzust, amiben a téli D-vitamin-pótlásra hívják fel a figyelmet. A D-vitamin hiány legtöbbet kutatott következménye a csontritkulás, illetve vizsgálják a D-vitamin hatását a csontritkulás kezelésére szedett gyógyszerek és vitaminok hatékonysága érdekében. Ezért fontosnak tartották állásfoglalásukat kiadni a D-vitamin adagolása kérdésében.
Bizonyított tény, hogy a D-vitamin-hiány növeli a cukorbetegség kockázatát. Csecsemő és kisgyermekkorban D-vitamin-hiány esetén az egyes típusú cukorbetegség, felnőttkorban pedig a kettestípusú cukorbetegség kockázata nő, ezért is mindenképpen oda kell figyelned a D-vitamin adagolására a gyerekeidnél és saját magadnál is.
Az orvostársaságok által megállapítottan a D-vitamin adagolása csecsemők esetében 1000 NE, gyermekkorban 2000 NE, a felnőtteknél pedig 4000 NE a napi ideális mennyiség, mely megelőzi a D-vitamin-hiányt. Amennyiben pici babád van, akkor mindenképp figyelj oda a D-vitamin adagolására, mivel a baba csak az anyatejjel tudja magába szívni a D-vitamint, vagy te tudsz neki adni speciális cseppek formájában.

Vannak országok, ahol egységesen 4000 NE D-vitamint javasolnak mindenkinek, egész évben, folyamatosan. Vannak országok, mint tudjuk, ahol fejlettebb az orvoslás, mint Magyarországon, és sokkal jobbak mind a túlélési, mind a gyógyulási esélyek. Ezért érdemes lehet megfontolni gyerekeknél is a magasabb dózis folyamatos alkalmazását, és felnőtteknél is az egész éves D-vitamin pótlást. Nem lehet túladagolni. Nyáron egy 15 perces, teljes testes napfürdőzés kb. 15000 NE D-vitamint jelent a szervezetnek – mégsem lett még baja senkinek a D-vitamin szint megugrása miatt.
Extrém esetek persze előfordulhatnak, amikor hónapokon keresztül napi 100.000 NE D-vitamin jut véletlenül a szervezetbe, de ilyenek egymilliárdból egyszer fordulnak elő, tehát ennek esélye, hacsak nem tömöd magad napi 24 órában D-vitaminnal, elenyésző, említésre sem méltó.

D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány bárkit érinthet, aki napjai nagy részét a négy fal között tölti, keveset mozog, keveset pihen és tápanyag-hiányosan táplálkozik. Ezek mindegyike külön-külön is fokozza annak valószínűségét, hogy D-vitamin hiányunk lesz, fontos tehát ismerni a D-vitamin hiány tipikus tüneteit.

Lássuk, melyek lehetnek a D-vitamin hiány jellemző tünetei!

A súlyos D-vitamin hiány tünetei csecsemőknél:
– puha koponyacsontok
– boltozatos homlok
– tyúkmell (mellkasi csontok-bordák deformitása)
– „O”-láb vagy dongaláb.

A D-vitamin hiány egyéb jellegzetes tünetei:
– étvágytalanság, álmatlanság
– sápadt arcbőr
– gyakori megfázás vagy felső légúti fertőzések
– általános gyengeség-érzet
– gyakori csonttörés
– gyorsan gyengülő csontok, később csontritkulás
– izomzat tónusának csökkenése
– depresszió, rossz kedélyállapot, gyakori hangulatingadozás
– romló teljesítmény
– hormonális problémák.

Egyes nagyobb betegségek esetén pedig az orvosok is kötelezően ajánlják a D-vitamin pótlását. Hiszen a szív-és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek, de még a cukorbetegség is kapcsolatba hozható a D-vitamin szintünkkel. Egyes felszívódási zavarok pedig fokozhatják a D-vitamin hiányt.

D-vitamin hiány káros hatásai

Tudtad, hogy a magyarok kilencven százaléka tél végére D-vitamin hiányban szenved, és így fokozottan ki van téve a D-vitamin hiány káros hatásainak?
A D-vitamin szervezetünkbe elsősorban a napfény segítségével kerül be, ugyanis a nap ultraibolya sugárzása állítja elő a D-vitamint a vitamin elő-anyagaiból.
Sajnos a társadalom túlnyomó többsége életviteléből adódóan nem jut megfelelő mennyiségű napfényhez, így fokozottan veszélyeztetettek a D-vitamin hiány káros hatásainak kialakulásával járó egészségügyi kockázatok terén.
A D-vitamin hiány káros hatásai között tartják számon a csontritkulás, a daganatos kórképek, az idegrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az asztma, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ráadásul a D-vitamin hiány káros hatásai között szerepel az immunrendszerre gyakorolt negatív hatása is.
Ahhoz, hogy ezek a betegségek kisebb kockázattal alakulhassanak ki nálad, mindenképpen figyelj oda a D-vitamin fogyasztására, melynek ajánlott adagja napi legalább 4000 NE D-vitamin az év minden napján, tabletta vagy krém formájában.

D-vitamin hiány kezelése

Mivel a D-vitamin hiány szinte bárkit érinthet, fontos, hogy időben elkezdjük kezelni. A súlyos D-vitamin hiány ugyanis komoly, fájdalmas betegségekhez vezethet.

Hogyan kezelhető a D-vitamin hiány természetes módszerekkel?
Lehetséges a D-vitamin pótlása természetes módszerekkel is, bár általában nem olyan mértékben, amennyire szükségünk lenne.
A legegyszerűbb lehetőség a D-vitamin hiány kezelésére a napozás, amelyre nemcsak nyáron gondolhatunk. Télen is napozhatunk, ekkor több idő alatt termelődik ugyanannyi D-vitamin.
Számos élelmiszerben is megtalálható a D-vitamin. Így a D-vitamin hiány kezeléséhez érdemes sok tojást, halat – például szardíniát, májat ennünk, esetleg tejet innunk. Sajnos a D-vitamin zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban oldódó vitamin.

A D-vitamin hiány kezelése mesterséges úton
A D-vitamin hiány kezelése a legegyszerűbben egy D-vitamin-tartalmú táplálék-kiegészítő segítségével lehetséges. Érdemes legalább napi 4000 NE D-vitamint szednünk minden évszakban. A D-vitamin pótlása nemcsak szájon át lehetséges, hanem akár krém formájában is.

D-vitamin – Napfény vitamin

Honnan kaphatta a D-vitamin a Napfény vitamin elnevezést?
A D-vitamint Napfény vitaminnak is nevezik, hiszen természetes úton a napfény hatására kerülhet a bőrünkbe. A Nap sugarainak ereje, éltető energiája és tüze a leggyengébb szervezetnek is segít, hogy újra erőre kapjon, valamint egyes panaszokra enyhülést nyújthat.

Miért olyan fontos, hogy a D-vitamin megfelelő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben?
A D-vitamin vagy Napfény vitamin pótlásával számos problémát megelőzhetünk. De akkor is sokat segíthet a D-vitamin, ha már megjelentek a kellemetlen tünetek. Ha például magas vérnyomástól szenvedünk, lelki problémánk van, hormonzavart diagnosztizáltak nálunk, gyakran kínoz bennünket az ekcéma vagy a pikkelysömör, esetleg meddőséggel vagy PCOS-sel küzdünk, kötelezően ajánlott a D-vitamin pótlása.

Mennyi a D-vitamin ajánlott dózisa?
Napi legalább 4000 NE D-vitamin javasolt az év minden napján, tabletta vagy krém formájában. A krém formátum előnye, hogy teljes egészében képes hasznosulni a bevitt D-vitamin mennyiség, míg a tablettából elvileg hétszerannyi adagot kellene bevennünk, mint amennyiről szeretnénk, hogy hasznosuljon.

Napozás D-vitamin

Hogyan napozzunk az optimális D-vitamin szint elérése érdekében?

A D-vitamint nem véletlenül tartja a köznyelv a napfény vitaminjának.
Hiszen a legegyszerűbb D-vitamin forrás maga az éltető napfény.

Mit tegyünk, hogy a napozás a D-vitamin szintünket emelje?
A napozás a D-vitamin szintet akkor emeli ideális mértékben, ha nem kenjük be magunkat rengeteg fényvédő krémmel. Nyilván ez kicsit furcsán hat a mai világban, ahol mindenütt az UV sugarak káros hatásairól olvashatunk. A napozás javítja a D-vitamin szintünket azonban akkor is, ha csak napi negyed órát töltünk kint a napon és akkor is, ha nem tesszük ki magunkat közvetlenül a tűző napfénynek, eleget téve ezzel az orvosi ajánlásoknak.

Csak nyáron javítható napozással a D-vitamin szint?
A közhiedelemmel ellentétben tehát nemcsak a forró nyári tűző napon lehetséges napozni úgy, hogy közben jót teszünk az egészségünknek. Januárban és februárban is juthatunk D-vitaminhoz a napon tartózkodással. A titok mindössze abban áll, hogy ekkor többet szükséges napozni az ideális D-vitamin szint eléréséhez. Télen mintegy két óra napozással, októberben körülbelül fél órányi napsütéssel pótolható az az ideális napi D-vitamin mennyiség, amelyhez nyáron akár tíz-tizenöt perc napon tartózkodás is elég lehet.

Szolárium D-vitamin

Igaz-e, hogy a szoláriumozás pótolja a D-vitamint?

A szolárium sokak kedvenc téli feltöltődési módja.
Valóban nagyon sokat javíthat a téli sápadt bőrszínen, ezzel együtt pedig jó közérzetet, jó hangulatot teremthet. Az önbizalmat is fokozhatja, így tényleg sokat tehetünk vele a téli depresszió elűzése érdekében.

Vajon segít-e a szolárium a D-vitamin szintünkön is?
Mennyire egyszerű és kézenfekvő is az elképzelés, hogy ha nyáron a napozással javítunk a D-vitamin hiány jellemző tünetein, például a sápadtságon és a levertségen, akkor ugyanezt télen megteszi helyettünk a mesterséges napfény, azaz a szoláriumozás.
Igen ám, de a látszat néha csal, mi több, a látszat sohasem a valóság.
Így lehetséges az, hogy a napfény látszata, a szoláriumozás, nem pótolja a napfény egyik leghasznosabb összetevőjét, a D-vitamint sem.

Érdemes-e tehát a D-vitamin miatt szoláriumozni télen?
Láthatod tehát, hogy sajnos a szolárium nem pótolja a D-vitamint, bár ennek ellenére számos egyéb jótékony hatása lehet. Az ideális D-vitamin szint eléréséhez azonban a szolárium helyett télen is a napozást, a D-vitamin-tartalmú ételeket, esetleg a természetes alapanyagú táplálék-kiegészítőket javasoljuk.