Eddig csak savanyúságként etted? Ezért kellene mindennap céklalevet innod!

Magáról a zöldségről tudjuk, hogy nagyon egészséges. Sok B-vitamint, káliumot, C-vitamint, rostot és antioxidánst tartalmaz. Egyre több tanulmány foglalkozik azonban azzal is, hogy a cékalének milyen pozitív hatásai vannak egészségünkre nézve.

Ezért hörpintsd fel!

A céklalé szívbarát ital, köszönhetően magas nitrát tartalmának. A nitrát nitrogén-oxiddá alakul át, ez ellazítja és kitágítja az ereket, így a vér sokkal könnyebben tud áramlani. Ez a folyamat már azelőtt beindul, hogy a céklalevet egyáltalán lenyelnéd, mivel a szájban lévő hasznos baktériumokkal a nitrátok már keverednek. Tanulmányok szerint a céklalé igen jelentős vérnyomáscsökkentő hatással bír.

Kimutatták azt is, hogy idősebbeknél serkenti az agyműködést. Aki reggelire megiszik 4,5 dl céklalevet, serkentheti a vérkeringést az agy azon területein, melyek a demenciával vannak összefüggésben.

A nitrát nem egészségtelen?

A nitrátok között is van különbség. Más a céklában természetes módon megtalálható nitrát és más a nátrium-nitrát, melyet pl. a feldolgozott húskésztíményekhez adnak. Ez utóbbi egy kémiai tartósítószer, ami segít megőrizni az élemiszer színét és megelőzni a megromlását. A túlzott nátrium-nitrát fogyasztása megnöveli a rák kialakulásának esélyét, de hajlamosabbá tesz a szívbetegségekre is, mivel károsítja az ereket.

Mennyit kell inni belőle?

A céklalé hatásaival foglalkozó tanulmányok nagyrészt nagy dózisokon alapulnak. A szakértők szerint azonban az ideális mennyiség céklaléből napi 2,2 dl.
Fogyasztható önmagában, de ha nem kedveled az ízét, add smoothie-hoz. Magáról a zöldségről se feledkezz meg, amit a konyhában sokféleképpen elkészíthetsz!