Egyél napi 3 szem datolyát 1 hétig: Ez fog veled történni!

A datolya nagyon finom, de ritkán említik a legegészségesebb gyümölcsök között. Cukor- és kalóriatartalma ugyan magas, ám a kutatások szerint mégsem szabad mellőznünk, hiszen rengeteg pozitív hatása van testünkre. Elég napi 3 szem, hogy ezt magunkon tapasztaljuk!

A datolya sok rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Kiemelkedő mennyiségben található benne magnézium, kálium, B6-vitamin, mangán és réz. Az egyik legédesebb gyümölcs a világon, cukortartalma igen magas (68g/100g), ezért ha rendszeresen fogyasztjuk, érdemes étrendünkből máshonnan lecsípni a bevitt cukor mennyiségét. Nézzük, mi történik, ha 1 héten keresztül napi 3 szemet megeszel belőle!

Több energiád lesz

A datolyában természetes cukrok találhatók, mint a fruktóz, szacharóz és glükóz, ezek pedig instant energiafokozóvá teszik a gyümölcsöt. Amikor azon kapod magad, hogy nyúlsz a boltban egy energiaszeletért vagy úgy érzed, csak a kávé képes életben tartani, inkább kapj be néhány szem datolyát! Egész nap aktív lehetsz tőle!

Javul az emésztésed

Nagy mennyiségben találhatók a datolyában oldódó rostok, melyekre az emésztőrendszernek nagy szükségük van. Ezek vezetnek vizet a bélrendszerbe, hogy megkönnyítsék a megemésztett táplálék távozását és megelőzzék a székrekedést. A rostok fontos szerepet játszanak a belek egészségének megőrzésében és a megfelelő bélmozgás fenntartásában. A datolyában kálium is van, ami megnyugtatja a gyomrot és segít hasmenés ellen.

Segít a vérszegénység megelőzésében és kezelésében

Főként nőket és gyerekeket érinti a vérszegénység, amit datolyával természetes módon is kezelhetsz. Nagyon sok vas található benne, ami megnöveli a vörösvérsejtek számát. Ha pár napig eszed, utána már kimutatható lesz a változás.

Erősebb csontok, jobb immunműködés

A datolyában szelén, mangán és magnézium is van. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek csontjaink számára. A datolya az egyik legjobb szelénforrás, a szelén pedig a kutatások szerint az egyik legfontosabb rákmegelőző tápanyag.

Csökken a szívroham esélye

A datolya magas káliumtartalmával csökkenti a káros koleszterin szintjét, ezzel pedig az érelzáródás, a szívroham esélyét is.

Jobb agyműködés

Sok tanulmány bizonyítja, hogy a datolyában lévő B6-vitamin javítja az agyi teljesítményt és a koncentrációt. Ha vizsgára készülsz, legyen az asztalodon odakészítve pár szem datolya!

Támogatja az problémamentes terhességet és a biztonságos szülést

Kutatások szerint a datolya különösen jó hatással van a várandós nőkre. Az eredmények azt mutatják, hogy a pozitív hatások főként a terhesség utolsó szakaszában mutatkoznak meg, illetve a szülésnél.