Egyéniség vs. sorozatgyártmány

Tömegcikk akarsz lenni? Olyan, aki úgy néz ki, mint akit átnyomtak a fénymásolón? Azt akarod, hogy az emberek úgy gondolják, nincs egyéniséged? Mert a divatkövetéssel ezt tükrözöd! Nyilvánvalóan te is szeretnél jól kinézni, márkás ruhákban illegetni a popódat és ugyanazt az anyagot viselni, ami az aktuális hírességen volt múlt héten, a vörös szőnyegen.

Szerinted a divat az, amitől leszel valaki? Persze, bizonyos értelemben a ruha teszi az embert, csak tudod, ezt rengetegen rosszul értelmezik. Ha utánozol valakit, ha a sorral haladsz, pont az tükröződik rólad, hogy nem vagy egyéniség. Márpedig kérdem én, ki az, aki nem akar egyedi lenni?

Ki az, aki mások árnyékában akar élni, vagy inkább, egy szó árnyékában: DIVAT
Hiszen így csak elhalványulsz, a sötétben andalogsz, miközben próbálsz megfelelni egy bizonyos normának. Nem ettől tűnsz majd ki a tömegből, nem ez az, ami miatt különlegesnek fognak tartani. Indulj ki magadból. Te elcsodálkozol az utcán, ha egy divatosan felöltözött ember megy el melletted?
Költői kérdés volt, hiszen tudod rá a választ: nem!
Viszont egy rockeren, egy hippin, egy elegánsan felöltözött nőn már megáll a pillantásod.
Persze! Hiszen ők fel merik vállalni önmagukat, mert nem félnek a kritikától, a sanda pillantásoktól, az összesúgó emberektől a hátuk mögött. Mert maguk akarnak lenni, mert maguknak akarnak tetszeni, nem a külvilágnak. Nincs bennük megfelelési kényszer, ami, úgy tűnik, napjainkra minden második nőben már kialakult.

Gondolj csak bele, milyen érzés lehet gyomorgörcs nélkül felkelni, anélkül, hogy azon aggódnál, mi olyat tudsz felvenni, amiben ha meglátnak az emberek, nekik is tetszik majd. Csak benyúlnál a szekrénybe, és felvennéd a divatjamúlt trapézszáras farmered, vagy a nagyi kötötte pulóvert, mert NEKED az tetszik, abban érzed jól magad.

Próbálj meg túllépni a saját magad által szabott határaidon, ne nyomorítsd magadat a divat prése alá, ami mindenkit egyforma alakúra lapít. Legyél az, aki lenni akarsz, és ne a halálos ágyadon gondolkodj majd azon, hogy „basszus én arra a bálra igenis pöttyös rakott szoknyában és bakancsban akartam elmenni, mert akkor Józsika biztos, hogy felfigyelt volna rám. De dili voltam, hogy nem tettem meg!”
Tedd meg most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük