Fogyj biztonságosan – Készülj fel a fogyókúrára!

Diéta

Aki valamennyire is tájékozott a fogyással és a fogyókúrákkal kapcsolatban, jól tudja, hogy nem szabad semmit elhamarkodni és főleg nem szabad belevágni az egészségre ártalmas diétákba. Mielőtt megváltoztatod az étrendedet és áttérsz a rendszeres mozgásra, készítsd fel magadat és testedet a változásokra!

Keresd fel az orvost!

Túlsúlyosnak, elhízottnak lenni egyúttal azt is jelenti, hogy számos egészségi problémánk van, esetleg olyan is, amiről még nem is tudunk. Magas koleszterinszint, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség – az elhízáshoz legszorosabban kapcsolódó krónikus betegségek. Mielőtt elkezdjük megvonni magunktól a kalóriákat és intenzív mozgásba kezdünk, ellenőriztessük a vérnyomásunkat, a koleszterin és triglicerid szintünket, valamint a vércukorszintet. Az orvos az eredmények alapján meg tudja mondani, hogy szervezetünk készen áll-e a fogyókúrára. Ha szívproblémáink vannak vagy a családban már fordult elő szívbetegség, ha ízületi problémákkal küzdünk, mindenképp kérjünk ki orvosunk véleményét, mielőtt felkeressük az edzőtermet. Számoljunk be valamennyi gyógyszerről, amit rendszeresen szedünk, az antipszichotikumokról is, melyek gátolhatják a fogyást.

Gondolj magadra úgy, mintha már karcsú lennél!

Sajnos a legtöbb diéta hatékonyságáról tudományos bizonyítékok nem állnak rendelkezésünkre. Ezért jobban járunk, ha ahelyett, hogy kizárólag a fogyásra koncentrálnánk, azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy egészségesebbek leszünk. Aktívvá válni és egészséges ételeket fogyasztani két fontos kezdeti lépés ezen az úton.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a géneknek fontos szerepük van a testalkat, a testsúly szempontjából. Ha a cérnavékony nővérünkhöz hasonlítjuk magunkat, nem fogunk előbbre lépni a fogyásban. Saját tested változásaira koncentrálj, ennek alapján ítéld meg és értékeld az eredményeidet!

Tűzz ki elérhető célokat!

Céljaid tekintetében kis lépésenként haladj, mert így érhetsz el hosszútávú eredményeket. Ha túl sokat akarsz egyszerre, kudarcban lesz részed és valószínűleg rögtön abba is hagyod a fogyókúrát.

Céljaidat írd le! Kezdj el étkezési és edzésnaplót vezetni, melyben sorold fel a céljaidat is. Ha valamelyiket elérted, pipáld ki!

Pontosan fogalmazd meg a céljaidat! Ne csak azt írd le, hogy fogyni akarsz, készíts tervet, hogy hetente mennyi súlyt szeretnél leadni vagy mennyi kilómétert szeretnél lefutni.

Az egészségedre koncentrálj! Minden leadott kilóddal eggyel közelebb kerülsz ahhoz, hogy egészséges legyél. Főként ez motiváljon! Gondolj arra, hogy ha friss ételeket eszel, csökken a koleszterinszinted, a sok rost pedig a vércukorszintednek fog jót tenni.

Így könnyítheted meg az egészséges ételekre való áttérést

Töltsd fel a hűtődet és a kamrádat kalóriaszegény, de teljes értékű élelmiszerekkel. A tányérod felét a zöldségek foglalják el, negyedét a teljes értékű fehérjék tegyék ki, negyedét pedig teljes szénhidrátok, elsősorban teljes értékű gabonák. A tányérod színültig lesz étellel, de a zöldségekkel fogsz jóllakni, nem pedig sült krumplival!

Felejtsd el a tiltólistákat! Ahelyett, hogy a kedvenc ételeid megvonásával kínoznád magad, próbáld elkészíteni azok fogyókúrás változatát! Ma már az interneten milliónyi recept elérhető, melyeknek segítségével a hagyományos, kalóriákkal teli ételeket fogyókúrásan és egészségesen is elkészíthetjük. Ha oda vagy a hamburgerért, válassz pulykahúsosat, a sült krumpli helyett pedig egyél édesburgonyát. Nem lesz pontosan ugyanaz, de hasonló ízeket kaphatsz töredéknyi kalóriával.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!