Gluténmentes, vegán, paleo – Megérik a felhajtást?

Egészségesnek, korszerűnek és minden eddiginél jobbnak hirdetett diétákból már annyi van, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük. Nem könnyű eldönteni, hogy mi a mítosz és mi az igazság velük kapcsolatban. Tudjuk, azok vagyunk, amiket megeszünk, ezért mindenkinek fontos, hogy az étrendje a lehető legegészségesebb legyen. De vajon megvalósítható-e az igazán egészséges étrend az egyik vagy a másik diétával.

A táplálkozási szakértők válasza erre az, hogy igen is meg nem is. A hiba ott van, hogy mindenre ráaggattunk valami címkét és elszeparáljuk egymástól a különféle étrendeket és étkezési szokásokat, mi szerint egyik csak az egyik diétába, másik csak a másikba fér bele. Pedig testünk folyamatosan változik. Változik az életkorunk és ezzel együtt tápanyagszükségleteink. Lehet, hogy több évtizedig remekül bírtuk hús nélkül, aztán egyszer csak hihetetlen vágyat érzünk iránta. Tagadjuk meg magunktól továbbra is? Hiba lenne!
Amikor egészséges diétákról van szó, elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy nincs két egyforma ember és hogy kinek miben valósul meg az egészséges táplálkozás, az renge*teg tényező függvénye. A genetika, az aktivitás, a vértípus, a testsúly és még sorolhatnánk, mennyi minden meghatározza azt, hogy mit kell ennünk. Így tehát azt mondani, hogy a gluténmentes, a vegán vagy éppen a paleo étrend mindenki számára a legjobb, badarság. Mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai és mindenkinek más válik be.

Gluténmentes étrend

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb diétája a glutént kiiktató étrend. A gluténérzékenyek számának növekedésével terjedt el és ma már nemcsak, mint a tüneteket enyhítő speciális étrendet, hanem mint a legegészségesebbnek hirdetett diétát is sokan követik. A gluténérzékenyek számára záloga az egészségnek, hiszen kellemetlen tünetektől szabadít meg, ám aki nem szenved ettől a fajta érzékenységtől, nyugodtan folytathat egészséges étrendet gluténnal együtt is.

Vegán étrend

Vegánnak lenni ma nagyon divatos szokás és ezt az éttermek is ügyesen felismerték. A vegánok mindenfajta élelmiszert kerülnek, aminek köze van az állatokhoz, beleértve a mézet és a tejtermékeket is. Vegánnak lenni inkább életforma, mintsem diéta, hiszen az élet minden területén, így pl. a ruházkodásban, a kozmetikai cikkeknél is a fő szempont, hogy ne legyen köze az állatokhoz. Hogy így táplálkozni egészségügyi szempontból mennyire ideális, az egyénfüggő. Van aki jól megvan állati fehérje nélkül, mások viszont nem tudják nélkülözni.

Paleo étrend

Az ősember étrendjének is nevezik a főként egészséges zsírokat és fehérjéket magában foglaló diétát. Az étrend kiiktatja a babféléket, a földben termett mogyorót, a magas keményítő tartalmú zöldségeket és gabonaféléket, a tejtermékeket, a hidrogénezett olajokat. Alapelvét az adja, hogy elkerüljenek mindent, amit az ősember sem fogyaszthatott. Ezzel kikerülve a méreganyagokat és a feldolgozott élelmiszereket. Éppen ez a legnagyobb előnye. Ám a gabonafélék és zöldségfélék mellőzését nem lehet tudományos érvekkel alátámasztani.

Ketogén étrend

Magas zsír-, alacsony szénhidrát- és alacsony cukortartalmú diéta. Az olívaolaj, a vaj, a kókuszzsír, az avokádó, a zöld leveles zöldségek, az egészséges húsok és halak, az alacsony cukortartalmú gyümölcsök, a földben termett zöldségek tartoznak bele. A ketogén diéta állítólag csökkenti az idegrendszeri megbetegedések valószínűségét, a koleszterinszintet és a vérnyomást, elősegítheti a súlyvesztést és javítja a kognitív funkciókat. Nem csoda, hogy olyan sokan állnak ki mellette. Az eredményei gyorsan megmutatkoznak. A keto diétával jó minőségű fehérjékhez juthatunk hozzá, csökkenthetjük a bevitt cukor mennyiségét és növelhetjük az egészséges zsírokét. Azonban a drasztikusan csökkentett szénhidrát bevitel nem mindenkinek tesz jót. Szénhidrátokra pl. a vércukorszint stabilizálásához is szükség van.

Honnan tudjuk, mi a jó nekünk?

A szakértők szerint a legfontosabb: nem kell választanunk! Ne címkézzük fel a táplálkozásunkat különböző diéták neveivel, hanem hallgassunk a testünkre. Testünk meglehetősen intuitív és jelezni fogja a szükségleteit. Kísérletezzünk bátran! Fogyasszuk, amit szeretnénk, majd figyeljük meg, hogy egy hét alatt okoz-e bármilyen változást az energiaszintünkben, az alvási szokásainkban, a teljesítőképességünkben vagy testünk működésében. Mielőtt bármilyen diétába kezdenénk, kérjük ki egy szakember véleményét!