Mérleg

Hibák, melyek lassítják a fogyást

A legtöbben jártunk már úgy, hogy egy hétnyi szigorú diétázás után ráálltunk a mérlegre, izgatottan vártuk a sikert, ám a kilók nemhogy csökkentek volna, de még többet nyomunk, mint korábban. Ilyenkor könnyen eljön az a pillanat, hogy véget vetünk az egésznek és boldogra esszük magunkat, ha a diétával csak azt értük el, hogy még nehezebbek legyünk. Ilyenkor szedd össze magad!

Fogyni nagyon nehéz dolog, bármekkora is az akaratod és az elszántságod. Sóvárgunk ételek után és nem könnyű megtagadni a testünktől azt, amire annyira vágyik. Ha keményen dolgozunk és mégsem látjuk eredményét, az egész életmódunkat kell felülvizsgálni, nem csak az edzést vagy csak a diétát. Valószínűleg elkövetünk olyan hibákat, ami megakadályozza a fogyásunkat. Ezek a következők lehetnek:

Mindennap ugyanazt az edzést végzed

Bármilyen edzés jobb, mint a semmilyen, ez tény. Idővel azonban a test képes hozzászokni a rutin mozdulatokhoz, ilyenkor pedig hiába végezzük ugyanazt az edzést, már kevesebb kalóriát fogunk vele elégetni. A 15 km-es biciklizés valószínűleg gyorsan megszabadít majd az első 5 kilótól, de feltehetően nem fog segíteni abban, hogy az utolsó 5 kilót is leadjuk. Ha mindig ugyanolyan intenzitással végezzük ugyanazt az edzésformát, egy idő után hatástalanok leszünk.

Ennek kiküszöbölésére jó az intervallum edzés, melynek során váltakozik az intenzitás a legmagasabbtól a legalacsonyabbig. Ezzel több kalóriát égetünk, nemcsak az edzés során, de még utána órákkal is.

Az edzést arra használod, hogy utána megjutalmazhasd magad az evéssel

A legtöbben túlbecsülik a mozgás során elégetett kalóriák mennyiségét és többet akarnak pótolni utána, mint amennyit valójában ledolgoztak. Nincs mentség arra, hogy az izzasztó mozgás után hízlaló ételeket eszel. Ha csak azért edzel, hogy utána megehess néhány szelet pizzát, tévúton jársz és hamarosan szembetalálhatod magad azzal, hogy többet mutat a mérleg.

Nem foglalkozol az egészségeddel

Egészségesen táplálkozni és rendszeresen mozogni elsősorban ahhoz szükséges, hogy egészséges legyél és jól érezd magad a bőrödben. Hogy mindettől fogyhatsz is, az csak egy extra mellékhatás. Ne feledkezz meg a hidratálásról, a vízivás fontosságáról! Ez az egészség és a fogyás szempontjából is elengedhetetlen, hogy hiszen ha megiszol 2 dl vizet, máris úgy érzed, tele vagy és az anyagcseréd is jobban fog működni. Egy vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy ha 12 héten keresztül étkezések előtt megiszunk 4,5 dl vizet, többet fogyhatunk és könnyebben lefaraghatjuk a kalóriabevitelt.

Az alvás is lényeges tényező. Egyenes összefüggés van az alvászavar és az elhízás között, ezt a tudomány is igazolta. A sóvárgásunk is megnő az egészségtelen és hízlaló ételek után, ha fáradtak vagyunk.

Nem vagy tisztában a saját testeddel

Egyesek vékonyabb testalkatúak, mint mások. Az élet már csak ilyen! A testalkatod pedig erősen meghatározza a fogyásod tempóját és mértékét is. Ha mezomorf testalkatú vagy, bármit csinálsz, valószínűleg mindig nehezebb leszel, mint egy endomorf testalkatú ember, mivel természetes módon izmosabb vagy az izomnak pedig súlya van. Hogy ezzel tisztában legyél, elengedhetetlen már a fogyókúra megkezdése előtt.

Azt se feledd, hogy fogyás nem mindig jelenti azt, hogy egészségesebb is lettél. Természetesen, ha elhízott vagy sikerül nagyobb súlyt leadnod, sokat teszel az egészségedért. De a fogyókúra olykor visszájára is fordulhat, ezért mindig alapos tájékozódás után válassz magadnak fogyókúrás módszert. Ha az egyik nem vált be, ne add fel, hanem keress olyat, ami a tested számára a legmegfelelőbb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük