Bambusz

Hogy tényleg szerencsét hozzon: Így gondozd a szerencsebambuszt!

A szerencsebambusz, más néven fehérszélű sárkányfa igen kedvelt dísznövény. Nem csak otthonokat, de irodákat, hivatali helyiségeket is szívesen díszítenek vele, hiszen elegáns, nagyon mutatós növény. A feng shui szerint pedig szerencsét is hoz, főleg, ha ajándékba kapjuk. Hírnevét öregbíti, hogy ez a növény szinte elpusztíthatatlan.

Kemény, fás szára nagyon jól megél tiszta vízben a vázában, de akár cserépben, földben is. Még a rendszertelenül gondozott, mondhatni elhanyagolt szerencsebambusz is hosszú időn át életben marad, mielőtt végleg feladná a küzdelmet. Hogy a tied ne járjon így, fogadd meg az alábbi tippeket!

Szerencsebambuszok számtalan fajtáját szállítják a világ minden országába Tajvanból és Kínából, ahol profi növénytermesztők kezei hihetetlen alakzatokat adnak a növénynek. Minél bonyolultabban fonják, tekerik, csavarják a szárukat, annál többet kóstál a növény. Aki azonban egyszerűbb változatokkal is megelégszik, jutányos áron hozzájuthat ehhez a mutatós kis növényhez.

A szerencsebambusznak tulajdonképpen semmi köze a bambuszfélékhez. A sárkányfák nemzetségébe tartozik. Bár a legtöbbet közülük vízben tartják, semmi kifogása a talaj ellen sem. A szerencsebambuszról tudni kell azt is, hogy a levelei toxikusak, ezért gyermekek és háziállatok által nem elérhető helyen tartsuk!

Így gondozd!

Fényviszonyok

A világos helyeket, a szűrt napfényt kedveli, mintha egy esőerdőben a lombkoronák alatt élne. A közvetlen napfényt kerüljük, mert az hamar megperzseli a leveleit. A szerencsebambusz inkább tolerálja a kelleténél kevesebb, mint a kelleténél több napfényt. Ha úgy látjuk, leveleinek ragyogó zöld színe fakul, biztosak lehetünk, hogy növényünknek több fényre van szüksége.

Öntözés

Korlátlan ideig képes megélni egy kavicsokkal töltött vázában, amelybe legalább 2,5-3 cm magasságig tegyünk vizet. Ugyanakkor nagyon érzékeny a klórra és egyéb vegyszerekre, melyek a csapvízban találhatók. Palackozott vagy desztillált vízzel locsoljuk, de az is jó megoldás, ha a csapvizet 24 órán át állni hagyjuk öntözés előtt, így a klór elpárolog belőle. Az egészséges szerencsebambusz gyökerei pirosak, míg ezt látjuk a vázában, nincs baj. Vizét hetente cseréljük.

Hőmérséklet

Számára az ideális hőmérséklet 18-32 Celsius fok között van. Légkondícionáló és fűtőtest közelébe se tegyük a növényt.

Elültetés

Ha kaspóba szeretnénk ültetni, olyan válasszunk, aminek jó a vízelvezetése. A szerencsebambusz kedveli a gazdag, tápanyagban bővelkedő talajt, amit tartsunk nedvesen, de ne vizesen.

Tápoldatozás

A vízben tartott szerencsebambusznak nincs szüksége többre, mint havi egyszeri vagy még ritkább tápoldatozásra. Ebből egyetlen csepp már bőven kielégíti az igényeit. A legjobb, ha nem univerzális, hanem kifejezetten ehhez a fajthoz készült tápoldatot használunk.

Metszés, formára alakítás

Bonyolult megjelenése ellenére a szerencsebambuszt nem drótokkal és metszéssel alakítják, mint pl. a bonsaiokat. Formáját annak köszönheti, hogy egy fényforrás felé fordítják, így amerre szeretnék, hogy nőjön, azt az oldalát világítják meg, a növény pedig természetes módon fog a fény felé törekedni. Otthon ezt a műveletet ugyan nehéz kivitelezni, de ha te is hasonló módszert alkalmazol és úgy fordítod a fény felé a szerencsebambuszt, hogy az a neked tetsző irányba növekedjen, sikert érhetsz el. Ehhez természetesen időre van szükség.

A metszés nagyon fontos a szerencsebambusz számára. Idővel a szár tetején a levelek elburjánozhatnak, így a növény elveszíti formáját. A szerencsebambusz szárát elvágni nem jó ötlet. Helyette az új hajtásokat csipegesd le. Hogy megakadályozd a rügyek kipattanását, egy csepp viasszal fedd le őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük