Hogyan feszesítsd a fogyás után megereszkedett bőrt?

Fogyás után

A jelentős fogyás elkerülhetetlen azzal jár, hogy a bőr látványosan megereszkedik. A sok súlyt leadott embereknek akár életre szóló lelki problémát okozhat az “üresen”, zsírréteg nélkül maradt felesleges bőr. Segítség számukra is létezik.

Mi okozza a bőr megereszkedését fogyás után?

A bőr a legnagyobb szervünk, aminek feladata a külső hatásokkal szembeni védelem. A bőr középső rétegét fehérjék alkotják, mint a kollagén és az elasztin. A kollagén alkotja a bőr struktúrájának 80%-át. Feszességet ad neki és erősíti. Miközben hízunk, a bőr elkezd nyúlni, hogy helyet adjon a zsírrétegnek. Az elhízott emberek a túlsúly általában évek alatt szedik fel. Amikor a bőr megnyúlik és tartósan ilyen állapotban is marad, a kollagén és elasztin rétegek károsodnak. Ennek eredménye lesz, hogy fogyás után a bőr már képtelen eredeti állapotába visszahúzódni. Ilyenkor a felesleges bőr csak lóg a testen. Minél többet fogyunk, ez annál nagyobb mértékű.

Tényezők, melyek befolyásolják a bőr rugalmasságát

A túlsúlyosság időtartama
Általában minél tovább túlsúlyos valaki, annál lazább lesz a bőre fogyás után az elasztin és kollagén veszteség miatt.

A fogyás mértéke
A 46 kg vagy annál nagyobb mértékű fogyásnál jelentkezik általában a megereszkedett bőr problémája. Aki ennél kevesebbet fogy, annak a bőre még rugalmasabban tud reagálni.

Életkor
Az idősebb bőrben kevesebb a kollagén, mint a fiatalban, ezért jobban fog lógni a fogyás után.

Genetika
A gének is befolyásolják, hogy a bőr hogyan reagál a jelentősebb fogyás okozta változásokra.

Napfény
A túl sok napozás bizonyítottan csökkenti a bőrben a kollagén és az elasztin termelődését, amivel szintén fokozza a bőr megereszkedését.

Dohányzás
Ez a minden szempontból káros szokás csökkenti a kollagén termelődését, ezért a bőr petyhüdté válik tőle.

A megereszkedett bőrhöz kapcsolódó problémák

Fizikai diszkomfort érzet
A nagy tömegű megereszkedett bőr nehéz és nehezíti a mozgást is. Akadályozza a mindennapos tevékenységeket, nehezebb a tisztán tartása, fekélyesedésre hajlamos.

Csökkent fizikai aktivitás
A lógó bőr az aktivitást is érinti. Akinél fennáll ez a probléma, egy vizsgálat szerint 45%-ban el is hagyták teljesen a mozgást, mert a bőrünk olyan kényelmetlenné tette a tornát.

Negatív testkép
Hiába a kisebb testsúly, ha ott van a látványra nem szép lógó bőr. Az érintetteknél ez komoly önbizalom hiányt és lelki traumát okozat.

Természetes gyógymódok a megereszkedett bőr ellen

Az alábbi módszerekkel növelni lehet a bőr rugalmasságát azoknál, akik kis vagy közepes mértékben adtak le súlyt.

Végezz rezisztens edzést!
Ez az edzésforma a leghatékonyabb az izomtömeg növelésében úgy a fiataloknál, mint az idősebbeknél. Az izomtömeg növelése nagy segítség a lógó bőr problémája ellen.

Szedj kollagént!
A kollagén-hidrolizátum nagyon hasonló a zselatinhoz. Feldolgozott formája az állatok kötőszöveteiben található kollagénnek. Bár nagy súlyt leadott embereknél még nem tesztelték a lógó bőr elleni hatékonyságát, de vizsgálatok szerint nagyban védi az elasztint a bőrben. Por formájában ma már könnyen meg tudjuk vásárolni, de jó forrása a kollagénnek a csontleves is.

Figyelj az alábbi tápanyagokra, hogy kellően hidratált légy!

Fehérje: A megfelelő mennyiségű fehérje elengedhetetlen a bőr számára. A benne lévő aminosavak támogatják az elasztin és a kollagén termelődését.

C-vitamin: Nélkülözhetetlen a kollagén szintézishez és segít védeni a bőrt a napfény okozta károsodástól.

Omega-3 zsírsav: Egy tanulmány szerint ez a tápanyag növeli a bőr rugalmasságát.

Víz: Alapvető a bőr hidratáltságához. Ha jelentősen növeled a napi folyadékbevitelt, a bőr láthatóan kisimul már néhány hét alatt.

Feszesítő krémek

Sok feszesítő krém tartalmaz kollagént és elasztint. Ezek azonban nem fejtenek ki valódi hatást, mivel a bennük lévő molekulák túl nagyok ahhoz, hogy kívülről felszívódjanak a bőrben. Jobb, ha mindkettőt étrendkiegészítő formájában szeded!

Olyan terméket válassz, melyek kollagént és elasztint tartalmaznak. Bár ezek a hatásukat csak időlegesen fejtik ki

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!