Avokádó

Így fesd rózsaszínre a ruhádat avokádóval!

Az avokádóról nem sokan tudják, hogy természetes festékként is használható. Ha arra számítasz, hogy zöldre festi a ruhát, meg fogsz lepődni! Az avokádó ugyanis pasztell rózsaszínes árnyalatot kölcsönöz a textileknek! Természetes, gazdaságos és könnyű folyamat vele a ruhafestés, megmutatjuk, hogyan csináld!

1. Magozd ki és hámozd meg az avokádót. Tartsd meg a héját és a magját! A héját vágd csíkokra, a legegyszerűbb, ha ehhez konyhai ollót használsz. Egy konyhai bárd vagy nagyobb kés segítségével a magot óvatosan vágd darabokra.

2. A textil, amit szeretnél befesteni tiszta legyen és teljesen száraz. Érdemes megjegyezni, hogy az avokádó a selymet és a pamutot fogja be a legintezívebben.

3. Az avokádó magjához és héjához adj 10 dl vizet. Ez egy kisebb méretű ruhához, pl. pólóhoz elegendő.

4. Tedd fel a tűzre, hogy a héj és a mag a hő hatására kiengedjék a festékanyagaikat. Fedő alatt 1 órán át főzd alacsony lángon, majd fedő nélkül is adj neki 1 órát. Nehogy leégjenek, rendszeresen kevergesd meg!

5. Vedd le az edényt tűzről, szedd ki belőle a magot és a héjdarabkákat. Tedd bele a festékes vízbe a ruhát és hagyd ázni egy éjszakán át. Már néhány óra múlva látni fogod, hogy milyen színű lesz a ruha, de a legjobb eredmény érdekében ilyenkor még ne vedd ki a festékből.

6. Másnap reggel a ruhát emeld ki a festékből és hagyd a levegőn megszáradni. Ezután alacsony hőfokon vasald át, hogy a színét rögzítsd. A következő néhány napban még ne mosd ki a ruhát, nehogy elveszítse a színét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük