Kaktusz

Így gondozd a botkaktuszt!

A botkaktusz vagy ceruzakaktusz valójában pozsgás növény és napjainkban igen kedvelt fajta. Minimalista megjelenésével a legmodernebb, akár futurisztikus stílusban berendezett helyiségekbe is tökéletesen passzol.

Gondozása

Fényigény

A botkaktusz nagyon szereti a fényt, minél többre van szüksége belőle. Ha egy napsütötte ablakba teszed, nagyon jól fogja érezni magát.

Öntözés

Tavasszal és nyáron igényli az öntözést, de a jó vízelvezetésről számára muszáj gondoskodni. Ősszel és télen ritkábban locsoljuk, nagyjából havonta egyszer.

Hőmérséklet

Nyáron a 18-21 fok számára az ideális, de hűvösebb időben akár a 10 fokot is bírja.

Talaj

Pozsgások számára készült, jó vízelvezetésű talajjal biztosíthatjuk számára a legjobb feltételeket. A talaj pH értéke 6 körül legyen, azaz legyen enyhén savas.

Tápoldatozás

Gyengébb tápoldatot hetente használhatunk hozzá. A növekedési szezon kezdetén fokozatosan felszabaduló tápanyagokat biztosító műtrágyát is adhatunk a talajához.

Szaporítás

Levágott ágairól nagyon jól szaporítható. A lemetszett hajtást tegyük vízbe, majd hagyjuk egy hétig száradni. Csak ezután ültessük nedves homok és kaktusz mix keverékébe. A hajtás levágása és a növény ültetése közben figyeljünk, hogy nedve ne kerüljön a kezünkre, mert irritációt okozhat!

Átültetés

Ha szükségesnek látjuk, az átültetést a melegebb évszakban végezzük el. Előtte szárítsuk ki a talaját. A gyökerekről rázogassuk le a régi földet, a rothadásnak indult vagy már élettelen gyökereket pedig vágjuk vissza. Minden vágást kezeljünk gombaölővel. Átültetés után a növényt hagyjuk szárazon egy hétig vagy még tovább és csak fokozatosan kezdjük a locsolását, hogy a gyökerei ne rothadjanak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük