Így támogatják egészségedet a gyógynövények 60 felett

A gyógynövényeket különböző formákban használhatjuk fel. Léteznek tea, tinktúra, illóolaj változatban. Mindegyiknek mások az előnyei, mást használunk fájdalomcsökkentsére, fertőzések vagy idegesség ellen. Vannak köztük olyanok, amelyekre 60 év felett különösen nagy szükség van, hiszen hatásaikkal az éppen az ebben életkorban gyakori egészségi problémákra nyújthatnak akár teljes megoldást.

Ginzeng

Használják fáradtság ellen, általános erősítésre és a keleti orvoslásban régóta a hosszú élet titkát is benne látják. Ázsiai kultúrákban fiatalítószerként alkalmazták, ami természetes hatóanyagaival növeli az energiaszintet is. Kutatások kimutatták, hogy csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet, növeli a hasznos HDL koleszterin mennyiségét a vérben és javítja az immunrendszer működését. Naponta több csészével is érdemes meginni belőle, ha teaként fogyasztjuk, de kapszula formájában is kitűnő segítség idősebb korban.

Ginkgo biloba

Az egyik legrégebbi növény a Földön, melyet kifejezetten az idős korhoz kapcsolódó betegségek ellen használnak már évezredek óta. A szenilitás, a hallási problémák és a keringési zavarok természetes kezelésében is hatékonynak bizonyult. Kivonata csökkenti az ischaemiás tüneteket, javítja a vérkeringést és a vér oxigénellátását. Vizsgálatok szerint érdemes alkalmazni időskori mentális zavarok, memóriaromlás, fülzúgás esetén is. Azonban, aki rendszeresen vérhigító gyógyszert szed, a ginkgo biloba alkalmazása előtt konzultáljon orvosával, mert a kettő egymással összeférhetetlen lehet.

Kurkuma

Az egyik legjobb gyógy- és fűszernövény az idősek számára. Rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, ami ebben az életkorban nélkülözhetetlen a krónikus betegségek megelőzéséhez és sikeres kezeléséhez. Az ízületekkel csodát művel, de nemcsak a mozgást könnyíti meg, hanem a szem egészségét is támogatja, emellett jót tesz az immunrendszernek is.

Rozmaring

Kutatások szerint jó hatással van a memóriára, a koncentrációra, illata pedig a kedélyállapotot is javítja. Könnyen hozzáférhető és számos ételbe tökéletesen passzoló fűszernövény, melyet naponta érdemes fogyasztani.

Fahéj

Természetes módon szabályozza a vércukorszintet és csökkenti az inzulin rezisztenciát. Hatékony az anyagcsere serkentésében, fokozza a lelassult bélmozgást, felveszi a harcot az Alzheimer-kór ellen is. Gyulladáscsökkentőként jót tesz az ízületeknek, antioxidánsai lassítják az öregedési folyamatokat.