Kismamáknak is segíthet az Aviva Torna?

A várandósság a kismamák számára egy átalakító utazás, mind fizikailag, mind érzelmileg. Ez az állapot kihívást jelent a szervezet számára, ezért nagyon fontos, hogy felkészítsük a testünket a várandósság alatt bekövetkező fizikai változásokra és az újszülött érkezésére. A mozgás fontossága ebben az időszakban is kiemelkedő, hiszen az általános egészség fenntartásában és a szülésre való felkészülésben nagy szerepe lehet. Míg a jóga és az úszás jól ismert mozgásformák terhesség idején, az kevésbé köztudott, hogy az Aviva torna milyen hasznos lehet a várandós kismamák számára is.

Mi is az Aviva torna!

Az AVIVA módszer specifikus gyakorlatokat, táplálkozási és életmódbeli irányelveket integrál egy rendszerbe annak érdekében, hogy támogassa a testet a hormonális egyensúly helyreállításában és az általános egészség elősegítése érdekében. A módszer gyakorlati elemeit a magyar származású Aviva Gabriella Steiner fejlesztette ki, aki balett táncos, testnevelő tanár és gyógytornász is volt egyben. Az Aviva torna célja a célzott izommunka, a vérkeringés fokozása és az endokrin mirigyek stimulálása, melyek révén újra egyensúlyba kerülhet a reproduktív-, endokrin-, hormonális rendszer. A torna már 50 éves és az évek során számos egészségügyi probléma esetén bizonyította hatékonyságát, mint például a női és férfi meddőség, hormonális rendszerrel kapcsolatos egészségügyi problémák, ciszták, PCOS, mióma, endometriózis, stb.

Lehet-e alkalmazni az Aviva tornát várandósság idején?

Létezik egy speciális gyakorlatsor az Aviva módszeren belül, amely kifejezetten kismamáknak segíthet. Az Aviva torna terhesgyakorlatai lazító, nyújtó és gyengéd erősítő elemek kombinációjával segítenek az izmok fitten tartásában, mindenféle megerőltetés nélkül. Az altest, medence és a gerinc izmainak rugalmasságát fokozó gyakorlatok és a tudatos légzéstechnika elsajátítása segíti a kismama befelé koncentrálását. A megfelelő légzéstechnikák alkalmazása rendkívül hasznos lehet a szülés közben is, mivel segít csökkenteni a fájdalmat, fenntartani az izommunkát és a megfelelő oxigénellátást. A pontos gyakorlati elemek kidolgozásakor mindig figyelembe kell venni az egyéni igényeket és képességeket. Kismamák esetében a mozdulatok üteme lassú, kímélő.  Az Aviva torna várandósság előtt, alatt, és után is hasznos lehet, mert felkészíti a testet a várandóságra, segíti a kihordást és később a szülés megterhelő folyamatát, illetve a kismama szülés utáni regenerációját is nagyban támogatja.

Ki ajánlja neked ezt a mozgásformát?

Szabó Kitti vagyok, okleveles Aviva módszer oktató. Célom az, hogy egyre több nő váljon tudatossá az egészségével, termékenységével kapcsolatban. Az évek során szerzett tapasztalatommal, a legjobb tudásom szerint próbálok segíteni minden kismamát abban, hogy az áldott állapotukat valóban áldásként éljék meg. Szívesen segítek Neked is!