Mennyi sétára van szükség a fogyáshoz?

A séta a legkényelmesebb edzésforma. Nagyon hasznos, könnyű megszeretni és megérteni, hogyan is segíti elő a fogyást. 5 hónap alatt akár 10 kilót is leadhatunk sétával, anélkül, hogy edzenénk vagy speciális étrendet folytatnánk. Tónusosabbá tehetjük az izmainkat és javíthatunk egészségi állapotunkon, miközben kilókat és centiket olvasztunk le testünkről. Talán a séta az a csoda módszer, amire olyan régóta vártunk?

Így sétálj, hogy fogyni tudj

Séta közben két tényező befolyásolja a kalóriák elégetését: a testsúly és a hely, ahol sétálunk. 1 óra alatt 400 kalóriát égethetünk el átlagosan 6 km/h-s sebesség mellett. Természetesen a sétát személyre szabhatjuk, minél többet járunk, annál több kalóriát égetünk. Beleilleszthetjük a napi programjaink közé, akár rövidebb távolságokra is. A lépésszámláló nagyszerű segítség, mivel nyomon tudjuk követni, hogy mennyi kalóriát használtunk fel. A séta tehát a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a fogyásra diétázás és edzés nélkül.

Lépésszámláló és fogyás

A fogyás kontrollálása érdekében érdemes lépésszámlálót beszereznünk. Nagyon hasznos kis eszköz ez, amit a csípőn kell viselnünk. Megmutatja, hogy hány lépést tettünk megy egy nap, így kitűnő ösztönző is a fogyásban. Ezenkívül pontos képet is ad arról, hogy eddig milyen eredményt értünk el a plusz kilók leadásában.

Ennyit kell sétálni ahhoz, hogy fogyni tudj!

Hogy kinek mennyi időre vagy kilóméterre van szüksége a fogyáshoz, az relatív, hiszen van, aki 2000 lépéssel tesz meg 1 kilómétert, míg más 1000 lépéssel a végére ér, de van olyan is, aki 1 kilóméter megtételével 100 kalóriát fog elégetni. A lényeg, hogy minél több lépést tegyél meg egy nap alatt és ezt a lépésszámláló segítségével folyamatosan ellenőrizheted. A következő útmutatás is segítséget nyújthat:
1,5 kilómétert 200 lépéssel megtéve 100 kalóriát égetünk el
0,45 kg leadásához 3500 kalóriát kell elégetnünk
Hogy heti 0,45 kg-ot fogyjunk, napi 500 kalória elégetésére van szükség.

Tedd érdekessé a sétát!

Hogy ne váljon unalmas rutinná, mondunk néhány tippet!

  • Hívj el magaddal valakit, hogy legyen társaságod!
  • Ne ugyanarra sétálj minden egyes nap!
  • Próbálj különböző helyeket felfedezni, sétálj ösvényeken, parkokban, közben hallgass zenét, ami több energiát is fog adni a sétához.
  • Vegyél futópadot, hogy otthon is sétálhass, miközben akár a kedvenc műsorodat is nézheted. Így a rossz idő sem jelenthet akadályt.

Ha elfoglalt vagy, így iktasd be a sétát:

  • Parkolj távolabb és a maradék utat sétálva tedd meg!
  • Sétálj a munkahelyedig, majd onnan haza vagy buszozz csak félútig!
  • Liftezés helyett lépcsőzz!
  • Sétálj el a gyerekkel az iskolába!
  • Kerüld a taxit, sétálj, amikor csak lehetőséged van rá!

Az ideális módszer

Ha tudod, pontosan hogyan sétálj, sokkal jobb eredményeket fogsz elérni vele. Ha edzés helyett szeretnél sétálni, mindig fókuszálj 50 m-rel magad elé, emeld fel az álladat, szorítsd össze a farizmodat, feszítsd meg a hasizmot, gerinced pedig mindig a séta irányába forduljon.

Milyen gyakran sétálj?

Mielőtt a napirended részévé tennéd a sétát, kérd ki az orvosod véleményét, hogy kellően erős és egészséges vagy-e ehhez a mozgásformához. Ha az orvos rábólint, nincs akadály előtted!

Kezdetben heti 3 nap sétálj 15-20 percet, majd fokozatosan többet, míg végül mindennap tölts 30-60 percet sétával.