Mi a monodiéta és segíthet-e a fogyásban?

Monodiéta

A monodiéta az elmúlt években az egyik legkeresettebb étrend típus volt. Lényege, hogy csupán egyetlen élelmiszert fogyasszunk (pl. almát) vagy egyféle élelmiszert, többnyire zöldséget vagy gyümölcsöt és semmi mást.

A monodiéta interneten keresztül vált népszerűvé, amikor felbukkant egy nő, aki naponta 30 banánt evett meg és ez volt az összes tápláléka. Példáját sok másik követte, nagy fogyásról számoltak be azok, akik burgonyán kívül nem ettek mást vagy kizárólag csirkemellet fogyasztottak.

Hogyan működik a monodiéta?

Ha rákeresünk a monodiétára, látni fogjuk, hogy szinte mindenféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a hívei, de van, aki a kizárólagos pizza fogyasztásra esküszik. A monodiéta támogatói azt állítják, ha csak egyféle ételt fogyasztunk, az segíti az emésztést, mivel a szervezetnek kevesebb féle tápanyagot kell lebontania. Nem kell olyan keményen dolgoznia, ezért nem fogunk puffadni és hatékonyabb lesz a tápanyagok felszívódása is. Ezeknek az állításoknak azonban nincs tudományos alapja.

Segíthet-e a fogyásban?

Az egyik legvonzóbb dolog a monodiétában, hogy jellemzően jelentős súlyvesztés okoz, mivel a kalóriabevitel igen alacsony. Egyesek szerint, ha csak egyféle ételt fogyasztunk, a cukor, a só és a zsír utáni sóvárgástól is megaszabadulunk. Azonban ez az étrend a választott ételtől függően jelentősen megváltoztathatja a szervezet kémiáját akár már 2-3 hét alatt.

Biztonságos?

Lehet, hogy fogyni tudunk vele, de mellette tapasztalhatjuk az izomtömeg csökkenését és az alultápláltság tüneteit is. Az izomtömeg csökkenése rontja az anyagcserét, ezért a jövőben nehezebben fogunk tudni fogyni és ami súlyt leadtunk a monodiétával, az azonnal vissza fog térni, amint visszatérünk a normál étrendre.

Ha csak egyféle ételt eszünk, pl. csak banánt, megfosztjuk a szervezetet egy sor értékes tápanyagtól. Az egészséges táplálékban fehérjének, zsírnak és szénhidrátnak is szerepelnie kell. Ugyanakkor abban a bizonyos ételben lévő tápanyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, hiszen azokból túl sokat fogyasztunk. A banánban rengeteg a kálium, aminek túl magas szintje szív- és érrendszeri problémákhoz, szívmegálláshoz vezethet. A bnán sok cukrot is tartalmaz, ami jelentősen megnövelni a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

A monodiéta után visszahízzuk a leadott súlyt?

Nagy kérdés, hogy az ilyen drasztikus diétákkal leadott kilók tartósan eltűnnek-e. Ha a monodiéta után nem követünk egészséges étrendet, biztos, hogy vissza fogunk hízni az eredeti testsúlyunkra vagy még többet szedünk magunkra.

A szigorú étrend nagy hátránya, hogy utána ugyanazokkal a problémákkal találjuk szembe magunkat. Ezért jobb tartósan – leginkább élethosszig – az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást választani, mivel az ebben szereplő ételek nem okoznak súlygyarapodást, így a fogyás során elért testsúlyt meg is tudjuk őrizni, nem kell tartani a jojó effektustól.

Összegzés

A monodiétát az egyszerűsége teszi olyan népszerűvé. Nem kell sokat bajlódni a változatos ételek elkészítésével, hiszen mindig csak ugyanazt esszük. Nem kell számolgatnunk a kalóriákat sem. De mikor a diéta végére érünk, szembe kell néznünk azzal, hogy a kilók vissza fognak kúszni. Az egészséges ételekkel lehet, hogy többet kell foglalkozni, de megéri, mert megtanítanak arra, hogy hogyan kövessünk olyan étrendet, aminek hosszútávon is megvan az eredménye.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!