Miért olyan szépek a kismamák?

Amikor egy kismamát látunk, elég sok minden eszünkbe juthat. Vajon hányadik babát várja? A terhesség hányadik hetében járhat? Mikor fog szülni? Nem esik-e nehezére járni, mozogni? Egy dologban azonban megegyezik a többség véleménye, hogy a terhes kismamákból valamilyen módon csak úgy sugárzik a szépség.

Közismert tény, hogy amikor állapotos lesz valaki, el kezdenek megváltozni a hormonjai. Az ösztrogén és progeszteron szint megnövekszik és prolaktin, oxitocin, relaxin illetve HPL is termelődik. A legtöbb hormon elsősorban a kisbaba fejlődését szolgálja, és van, ami a terhes kismama közérzetét kifejezetten negatív módon befolyásolja. Azonban például a HPL-nek kitűnő mellékhatásaként, a kismama szervezete újjáéled.

Mit is jelent ez?

A HPL vagy hCS, szinte végig kíséri a terhességet, de a mai napig nem tudják teljes szerepét. Azonban azt kimutatták, hogy nagyon hasonlít a növekedési hormonhoz, segít a prolaktinnak az előtej képzésben és átalakítja a kismama anyagcsere működését is.

Ami megfigyelhető például, hogy ha a terhes anyuka tapasztalt korábban hajhullást, vagy köröm töredezést, a terhesség alatt megszűnhetnek ezek a tünetek. Sokkal fényesebb, élettel telibb lesz a haj szerkezete, kisimul az arc bőre. Az olyan hormonok, mint például a relaxin, segítenek egy fajta nyugalom, belső béke létrehozásában, ami külső szemlélőként is látható. A szépség itt elsősorban egyfajta lelki boldogság, az öröm kisugárzásának és a szervezet újjáéledésének elegye. Így már a tudomány segítségével is magyarázatot találhatunk arra, hogy miért is olyan szépek a kismamák.

 

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük