Ó, azok a varázslatos ékszerek! Vagy inkább bizsuk?

Sok ember, különösen a nők rajonganak az ékszerekért, az aranyművesek és ékszerészek legnagyobb örömére. Bár lehet felesleges hivalkodásnak tekinteni, ha valaki sok ékszert visel magán, valójában az ékszerek a valódi értékükön felül egyéb jelentéstartalommal is bírnak.

Mindenekelőtt egészségvédő hatásuk van, ez különösen a nemesfémekre, az ezüstre, az aranyra és a platinára jellemző. Emellett pozitív érzelmi hatással vannak viselőikre, ezek elsősorban azok az ékszerek, amelyek életünk jelentősebb eseményeinél ajándékként kerültek birtokunkba. Ilyenek például a keresztelőn kapott aranyláncok vagy fülbevalók, az eljegyzési gyűrűk, a házasságkötéskor ujjunkra húzott jegygyűrűk, és minden egyéb olyan ékszer, amelyet valamikor egy-egy szerettünktől kaptunk ajándékba. Előszeretettel viselünk továbbá olyan vallásos ihletésű ékszereket is, mint a különböző arany és ezüst medálok, melyek kereszteket formáznak, és a keresztény hitvilág szakrális jelképei.

A szépítkezés vágya egyidős az emberiséggel. Tagadhatatlan, hogy az esztétikus külső megjelenés társadalmi, olykor nem csekély mértékű gazdasági előnyökkel is jár, így nem csoda, hogy az emberek minden korban előszeretettel viseltek különböző ékszereket.

A legősibb leletet egy hetvenezer éves ásatáson találták Dél-Afrikában, amely egy csiszolt kagylóból készített nyaklánc volt: a kilyukasztott kagylókat egyszerűen összefűzték. Napjainkban is készülnek hasonló ékszerek, de időközben teret hódítottak a legkülönbözőbb alapanyagok is. Bár az arany és ezüst ékszerek dominálnak drágakövekkel kombinálva, gyakoriak a kristályból, gyöngyökből, sőt tűzzománcból, bőrből, üvegből készített ékszerek is, a bizsuk pedig tovább szélesítették az ékszerek palettáját.

Amikor Coco Chanel egy korabeli divatbemutatóján ékszerek helyett az olcsóbb, dekoratív csecsebecsékkel díszítette fel manökenjeit, a bizsuk használatának örökre létjogosultságot szerzett. A bizsuk lettek a legolcsóbb, legmutatósabb ékszerek, amelyeket szinte minden nő megvásárolhat magának.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük