Ösztrogén dominancia

A női hormonrendszered működésének két alappillére az ösztrogén és a progeszteron, amelyek egymás munkáját kiegészítik, és egyben ellensúlyozzák is. Az ösztrogén a ciklus első felében, a progeszteron pedig a második felében aktív. Ahhoz, hogy a hormonháztartásod jól működjön, az ösztrogénnek és a progeszteronnak is határértéken belül kell maradnia.

Abban az esetben, ha az arányuk valamelyik irányba eltolódik, akkor progeszteron vagy ösztrogén dominanciáról beszélünk. Az ösztrogén dominancia esetében az ösztrogén kerül túlsúlyba.
Az ösztrogén dominancia hátterében gyakran a nem megfelelő életmód, a stressz és a szervezetbe bekerülő kemikáliák állnak, de olyan esetek is előfordulnak, amikor az ösztrogén dominanciát bizonyos betegségek okozzák. Ilyen lehet például a PCOS vagy a sárgatest-elégtelenség.
Sajnálatos tény, de bármennyire igyekszel, nem tudod elkerülni, hogy ne kerülj kapcsolatba mindenféle kemikáliákkal. Ugyanis a kozmetikai termékek tartalmaznak úgynevezett parabéneket, amelyek jelentősen növelik a szervezeted ösztrogénszintjét.

Ösztrogén dominancia tünetei

A női hormonrendszer két pillére az ösztrogén és a progeszteron hormon. Ezek kiegyenlítő aránya biztosítja a menstruációs ciklus pontosságát és egészséges működését.
Az ösztrogén a ciklus első felében termelődik, míg a progeszteron a második felében. Mindkettőnek vannak határértékei, de az egymáshoz való arányuk az, ami nagyon fontos. Ha valamelyik irányba eltolódik ez az arány, akkor beszélünk dominanciáról. Leginkább az ösztrogén dominancia fordul elő, mert ösztrogént még pluszba a különböző kemikáliákkal is beviszünk a szervezetünkbe. Ennek pedig következményei vannak.

Az ösztrogén dominancia tünetei

Gyakran fáj a fejed, esetleg szédülsz? Sokszor ingerlékeny vagy? Jobb, ha nem szól hozzád senki? Állandóan vizesedik a kezed és a lábad? A menstruációd rendszertelen, és előtte állandóan felpuffadsz? Anyagcserezavar is kínoz? Fájnak a melleid? Testsúly, vérnyomás, esetleg pajzsmirigy problémáid vannak? Ezek mind az ösztrogén dominancia tünetei is lehetnek.

Az ösztrogén dominancia szerteágazó tünetei között látszólag nincsenek közös pontok, de a kivizsgálás során kiderül, hogy közös az ok. Az ösztrogén dominancia.

Az ösztrogén dominancia tünetei egyre több nőt érintenek és már a nagyon fiatal nőket is.
Az ösztrogén dominancia nemcsak kellemetlen tüneteket, hanem komolyabb betegségeket is okozhat. Súlyos esetben kialakulhat endometriózis, mióma és mellrák is, ezért fontos a mielőbbi kivizsgálás és kezelés.

Ösztrogén dominancia kezelése

Ha a progeszteron szinted nagyon lecsökken, ösztrogén dominancia áll elő a szervezetedben, mert az ösztrogén hormon százalékban nagyobb arányú lesz.
A mai világban annyi olyan termékkel állunk kapcsolatban, ami tartalmaz ösztrogént, hogy az a csoda, ha ezt a szervezetünk a megfelelő szinten tudja tartani.
Ha a vérvizsgálat során kiderült, hogy ösztrogén dominanciád van, akkor ezt orvosolni kell mielőbb.

Ösztrogén dominancia kezelése

Elsősorban az életmódod átalakításával segíthetsz rajta.
Válogasd meg ételeid alapanyagait. Különösen az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása okozhat ösztrogén dominanciát, hiszen a modern gazdaságokban a hatékonyság növelésére ösztrogéntartalmú takarmánnyal etetik az állatokat.

Ha az egészséges táplálkozás nevében a fehérjét szójakészítményekből pótolod, tudnod kell, hogy a szójában növényi eredetű ösztrogének úgynevezett fitoösztrogének találhatók, amelyek szintén erősítik az ösztrogén dominanciát.

Az ösztrogén dominancia kezelésének másik fontos pontja, hogy kerüld a különböző vegyszerekkel előállított kozmetikai- és tisztítószereket is.

A változó kor panaszaira is felírhatnak olyan szereket, amelyek ösztrogént tartalmaznak. Az ösztrogén dominancia kezelésének érdekében ezek helyett inkább más, természetes módon enyhítsd a panaszaidat. Mozogj rendszeresen, igyál sok folyadékot, figyelj az egészséges táplálkozásodra és a testsúlyod normalizálására.

Egyes növények – mint például a yam gyökér – fokozzák a progeszteron termelődését a szervezetben, amelynek alkalmazása egy természetes módja az ösztrogén dominancia kezelésének. A legalkalmasabb és legegyszerűbb, ha testápoló formájában viszed fel a bőrödre, mert nagyon könnyen felszívódik és hamar hat. A létrejövő hormon egyensúly pedig a tünetek csökkenéséhez vezet. A kiváltó okot azonban ki kell vizsgálni, mert a tünetek különben bármikor visszatérhetnek.

Ösztrogén hiány tünetei

A progeszteron mellett az ösztrogén a másik legfontosabb női nemi hormonunk. Ezek ketten egymással összhangban állnak és nagyjából ellentétesen működnek, az ösztrogén a ciklus első felében, a progeszteron pedig a ciklus második felében  termelődik aktívan. Így mindkettő közrejátszik a menstruációd szabályozásában és a peteéréssel kapcsolatos folyamatokban.
Az ösztrogénszint normáltól való eltérése számos egészségügyi problémában játszik közre.
Akár a többlet, úgy ösztrogén hiány tünetei is kimutathatóak.
Az ösztrogén hiány tünetei lehetnek nemcsak a menstruációs zavarok, hanem alvászavar, fáradtság, hőhullámok, depresszió és alacsony libidó is jelentkezhet, sőt hüvelyszárazsággal is járhat.
Az ösztrogén hiány tünetei utalhatnak klimaxra, Turner szindrómára és PCOS-ra is.
Az ösztrogén hiány tüneteit abban az esetben, ha életmódbeli problémák állnak a megbetegedésed hátterében, megfelelő táplálkozással és kellő mennyiségű testmozgással megszüntetheted. Természetesen vannak esetek, amikor gyógyszeres terápia alkalmazása szükséges, hogy egyenesbe jöjjön az ösztrogénszinted.

A progeszteron hiányról itt írtunk: A progeszteronhiány alattomos tünetei: vigyázz, mert téged is érintenek!

Alacsony progeszteron szint tünetei