Paleo tippek kezdőknek

Életmód váltás előtt állsz és választásod a paleo étrendre esett? A következő tippekkel könnyítjük meg számodra a váltást!

1. Igyál sok vizet!

Ezerszer hallottuk, de ezeregyedszer is jusson eszünkbe, mert testünk akarja, szüksége van a vízre! Bármilyen más folyadékkal szemben helyezzük előtérbe a vizet, ha nem voltunk jó ivók korábban, akkor ideje megduplázni a napi folyadékmennyiségünket! Számos téren pozitív változásokat fogunk tapasztalni már az első hét leforgása alatt! Nem beszélve arról, hogy a vízivás a paleo étrendre való áttérést is nagy mértékben meg fogja könnyíteni.

2. Csapd be a szemed, csapd be az elméd!

Eleinte sokkal könnyebb az átállás, ha olyan ételeket készítesz, melyek kinézetre nagyon hasonlítanak a korábban rendszeresen fogyasztott ételeidhez. A zöldségekből készült tészták például sokat segítenek a kezdő paelosoknak, hiszen elhitetik a szemünkkel, hogy hagyományos tésztát eszünk. Sok olyan recept létezik, melyek segítségével paleo alapanyagokból készíthetünk a hagyományosra megszólalásig hasonlító ételeket! Próbáld ki őket!

3. Gondoskodj a nassolásról!

Természetesen egészséges és paleo nassolnivalókról van szó. De a rágcsálást ne hagyd ki, hiszen fontos, hogy sose érezd magad éhesnek, két főétkezés között sem. Egy maréknyi szárított gyümölcsöt bárhova magaddal vihetsz, így olyankor is segíthetsz magadon, ha a közelben nem elérhető olyan étel, ami beleférne a paleo diétádba. A friss gyümölcsökkel, zöldségekkel megoldhatod a nassolást!

4. Ne diétázz, hanem válts életmódot!

A diéta szónak van egy rossz áthallása, ám valójában egészséges étrendet takar. Gondolj te is így a paleora! Az életed részévé váló táplálkozási szokásról van szó, ami pozitív változásokat fog hozni az életedbe. Ha nem így gondolsz rá, hanem csak egy átmeneti diétaként, amihez nem fűlik a fogad, nem is fog beválni.

5. Hallgass a testedre!

Mind minden esetben, most is ez az egyik legfontosabb tanács! Egy új étrendre és ezzel együtt egy új életformára áttérni testünk számára is kihívást jelent. Hallgass a tested jelzéseire, meg fogja mondani, mire van szükséged!

6. Készülj előre!

Mikor áttérsz a paleo étrendre, sok új összetevővel fogsz találkozni. Szabadulj meg mindentől a konyhádban, ami nem illeszkedik az új táplálkozási formádhoz és töltsd fel a készleteidet paleo alapanyagokkal!

7. Adj magadnak 1 hónapot!

Egyeseknek könnyebben, másoknak viszont nehezen megy a paleora való áttérés. Főleg az első heteket szenvedheti meg a szervezet, ilyenkor fejfájás, gyengeség és hangulatingadozás léphet fel. Adjunk magunknak és testünknek egy hónapot, hogy átálljon, ne adjuk fel az első kellemetlenségeknél, mert ezek idővel el fognak múlni.

8. Légy kreatív!

Fontos, hogy ne edd minden egyes nap ugyanazt, mert hamar ráunhatsz az új étrendedre. Pedig a paleo nagyon színes és változatos tud lenni, élj a lehetőségekkel! Használd ki, hogy olyan új ízeket kóstolhatsz, olyan új ételeket próbálhatsz ki, amiket korábban sohasem.

9. Tanulj!

Olvass el mindent, amit csak találsz a választott új életformádról, a paleoról! Sok egymásnak ellentmondó állítással is fogsz találkozni azzal kapcsolatban, hogy mi fér bele és mit kell kerülnöd az étrendedben, de az alapokkal meg tudsz ismerkedni. Ha megérted, hogy ez nemcsak egy diéta, hanem egy életforma, sikeresebben fogod tudni megoldani a váltást.