Smoothie vagy préselés? Ez a különbség!

Smoothie

A súlycsökkentéshez ötletekből, tanácsokból, tippekből és trükkökből nincs hiány. Függetlenül attól, hogy milyen módszert választottunk a fogyáshoz, meg kell találni a fizikai aktivitás és a diétázás között az egészséges egyensúlyt.

Sokan a zöldségek, gyümölcsök préselésével és smoothie-k préselésével egészítik ki a diétát. Ha te is közéjük tartozol, meg kell értened a köztük fennálló lényeges különbséget, hogy tudj jól választani!

Préselés

A legfőbb ok, amiért az emberek zöldségek, gyümölcsök préselése mellett döntenek, az, hogy így növeljék a napi tápanyagbevitelt. A zöldségek és a gyümölcsök magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, ráadásul ilyen módon olyan fajtákat is fogyaszthatunk, melyeket természetes formájukban nem ennénk. Sok szakértő állítja, hogy préselve könnyebb hasznosítani a zöldségekben és gyümölcsökben lévő tápanyagokat a szervezetnek, mintha azokat szilárdan fogyasztanánk.

A préselésről azonban fontos tudni, hogy a lé kinyerése során elveszik szinte a teljes rosttartalom, amihez nyers fogyasztással hozzájutnánk. Ha leveket iszol tehát, arra ne számíts, hogy bármilyen mértékben is hozzájárulsz vele a napi szükséges rostbevitel pótlásához.

Smoothie

A smoothie-kat nagyon egyszerűen elkészíthetjük egy egyszerű turmixgéppel. Kombináljuk megfelelően a gyümölcsöket és zöldségeket, egészítsük ki őket fehérjével, pl. görög joghurttal, protein porral és máris kész az ételhelyettesítő italunk. A smoothie-k lehetővé teszik, hogy a legkülönlegesebb módon párosítsunk gyümölcsöket és zöldségeket, akárcsak a préselt leveknél. Azonban van egy lényeges különbség.
A smoothie-k tartalmazzák a zöldségek és gyümölcsök teljes rosttartalmát, így a napi ajánlott 25 g rostot bőven pótolhatjuk velük, de akár növelhetjük is, ha lenmagot vagy chia magot is adunk hozzájuk. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a smoothie-val könnyen túlléphetjük a cukor limitünket. Sokan használnak a készítésükhöz ízesített joghurtokat, édes növényi tejeket, jégkrémet, mézet vagy éppen túl sok gyümölcsöt, melyek mind növelik a cukormennyiséget. Ez mind rendben is van, ha időnként desszert jellegű smoothie-t szeretnénk készíteni vagy ha éppen nem fogyókúrázunk. Azonban, ha fogyni szeretnénk, kerüljük az efféle adalékokat, fókuszáljunk a minél több zöldségre, az egészséges zsírokra és fehérjékre.

Melyik a jobb?

A préselt leveknek és a smoothie-knak is megvan a maguk helye a diétás étrendben. Mindkettő nagyszerű módszer arra, hogy friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, azonban fennáll a veszély, hogy ha hosszabb időn át fogyasztjuk egyiket vagy a másikat, megfeledkezünk más ételcsoportokról. Ha kis adagban fogyasztjuk, tökéletesen kiegészíthetjük velük az étrendet és vigyázhatunk egészségünkre is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
WTN CIKLUSBARÁT KRÉM YAM GYÖKÉR KIVONATTAL
WTN ciklusbarát krém

természetes progeszteron krém

aktuális ár