Te is használod a görögszénát? Akkor ezekről a mellékhatásokról muszáj tudnod!

Lehet, hogy haj- vagy bőrproblémákra, esetleg hormonális gondok miatt szeded, de azt tudod-e, hogy számos mellékhatása is van? Bármennyire is hatékony gyógynövény, a görögszéna esetében is igaz, hogy a túl sok megárt belőle. Ismerd meg a görögszéna mellékhatásait, hogy el tudd kerülni őket!

A cukorbetegségtől kezdve a magas koleszterinszintig sokféle betegséget kezelnek a görögszénával. Májvédő hatása is ismert. Általánosságban nagyon súlyos mellékhatásokat nem okoz, de ha hosszútávon szeretnéd szedni, tudnod kell, mivel számolhatsz!

Egy egészséges felnőtt embernél napi 2-5 g görögszénamag, akár naponta kétszer szedve még nem jár mellékhatásokkal. Azonban 100 g már sokakra nézve veszélyes lehet.

Hányinger

Akik nagyobb mennyiségben (100 g felett) fogyasztják a görögszénát, gyakran panaszkodnak erről a tünetről. Ilyenkor a legjobb, ha csökkented a napi adagodat, akkor nem fogsz minden alkalommal a mosdóba szaladni.

Gyomorfájás, hasmenés, rossz emésztés

A nagyobb mennyiség a beleket is megzavarja. Gyomorrontás, hasmenés, az emésztési folyamatokban pedig változás léphet fel ennek hatására.

Étvágy csökkenése

Egy tanulmány szerint elsősorban azoknál csökken az étvágy a görögszéna fogyasztása mellett, akik ezzel párhuzamosan csökkentik a zsírok bevitelét. Ez pozitívumnak tűnik, de ne feledd, nem minden zsír az ellenséged! Még ha fogyni akarsz, akkor sem száműzheted őket az életedből.

Lezuhanó vércukorszint

A görögszéna természetes orvosság, ha csökkenteni szeretnénk a vércukorszintet. De aki már eleve gyógyszereket szed, hogy alacsonyabb legyen a vércukor szintje, csak orvossal való egyeztetés után kezdjen görögszénát alkalmazni. Előfordulhat ugyanis, hogy a vércukorszint a kettő együttes alkalmazásával veszélyes szintre csökken.

Vetélés kockázata

Várandósság alatt ellenjavallt a görögszénamag szedése. A benne lévő szaponinok méhösszehúzódásokat okoznak, ami növeli a vetélés kockázatát. Ha nem vagy terhes, de éppen menstruálsz, akkor is jó ötlet mellőzni a görögszénát, mert a méhre gyakorolt hatása bőséges vérzést okozhat.

Testszag

Furcsa, enyhén édeskés testszag jelenhet meg a görögszéna mag fogyasztásával, erről sokan számoltak be. Ha nálad ez kizáró ok, jobb, ha meg sem próbálod szedni.

Allergiás reakció

Ha allergiás vagy a zöldborsóra, földimogyoróra, csicseriborsóra vagy szójababra, nagy valószínűséggel a görögszénára is az leszel. Ilyenkor orrfolyás, szemviszketés, kiütés jelentkezhet, de zihálás, szédülés is előfordulhattünetként.

Adagolás

A megfelelő adagolás egy egészséges felnőtt számára naponta kétszer 2-5 g görögszénamag.

Ha cukorbeteg vagy vagy vércukrot szabályozó gyógyszereket szedsz, valamint várandósság esetén ez a mennyiség már kockázatos lehet.