Tények az anyagcseréről, amiket tudnod kell, hogy sikeres legyél a fogyásban

Meglepődnél, ha tudnád, naponta hányan keresnek rá az anyagcserével kapcsolatos dolgokra, hogy kiderítsék az övék olyan gyorsan működik, amennyire csak lehet. Ha belegondolunk, hogy hány ember elégedetlen a súlyával, már sokkal jobban érthető, miért érdekel ilyen sokakat az anyagcsere működése.

Az embereknek nagyjából a fele szeretne bizonyos súlyfeleslegtől megszabadulni. Hogy ez nem vagy csak részben sikerül nekik, abban nagy szerepe van, hogy nem ismerik az anyagcsere alapvető működését és áldozatul esnek olyan információknak, melyek ezzel kapcsolatban tévútra visznek. Lássuk, mi az, amit tudnunk kell az anyagcseréről, hogy a fogyásnak semmi ne állhasson útjába!

1. Az anyagcseréd nem olyan, mint gondolnád

Az anyagcsere fogalma alatt a legtöbben tulajdonképpen az alapanyagcsere értéket értik. Ez azt mutatja meg, hogy a szervezetnek mennyi kalóriára van szüksége nap mint nap a túléléshez, még akkor is, ha csak egész nap fekszünk a kanapén és nem csinálunk semmit. Legnagyobb meghatározója az izom. Ebből minél több van, annál több energia szükséges üzemanyagként a testnek, tehát az alapanyagcsere érték annál nagyobb lesz. A legnagyobb dolog, amit tehetünk a fogyás és az elért testsúly megtartása érdekében, hogy javítjuk az alapanyagcsere értéket. A legtöbb diéta éppen azért nem működik, mert kizárólag az ételekre koncentrálnak és nem veszik figyelembe azt a dolgot, ami hosszútávú eredményeket hoz: az izomzatot. Vegyünk példának egy 90 kilós, 10% testzsírral rendelkező és egy ugyancsak 90 kilós, de 20% testzsírral rendelkező embert. Melyiknek a magasabb az alapanyagcsere értéke? Annak, amelyik 10% testzsírral rendelkezik, mivel neki van több izomzata. A 20% testzsírral, rendelkező embernek kevesebb az izomtömege, ezért alacsonyabb az alapanyagcsere értéke, vagyis nehezebben fog tudni lefogyni. Aki fogyni szeretne, annak egyszerűen csak sovány izomtömeget kell fejlesztenie. Nem arról van szó, hogy terjedelmes, nagy izmokat építsünk, hanem arról, hogy a test egészségesen tónusos izomzatú legyen és ez a nőkre is érvényes. Ha egész nap kardiózunk, nem teszünk semmit az izomépítés érdekében, vagyis a metabolikus rátánk sem fog javulni.

2. Bármi, ami rontja a pajzsmirigy működését, rontja az anyagcserét is

A pajzsmirigy a legfőbb mirigy az anyagcsere szempontjából. Sok mindent szabályoz a szervezetben, pl. a növekedést és az anyagcserét is. Ha a pajzsmirigy működése veszélybe kerül, ez fog történni az anyagcserével is. A nehézfémek, a higany, az ólom mind negatív hatással vannak rá, így pedig a fogyásra is.
A gluténról az elmúlt években nagyon sok rosszat lehetett hallani. Fehérje szerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigy szövetéhez. Ha sok glutént eszünk, idővel a test elkezdi rosszul beazonosítani a pajzsmirigy szöveteit és megtámadja azokat. Ennek követeztében az anyagcsere lelassul, a súlycsökkentés érdekében vívott küzdelem pedig kudarcba fullad.

3. A diétás ételek vajmi keveset tesznek a fogyás érdekében

Sokak számára a diétás étel mindig ugyanazt az unalmas táplálkozást jelenti. Együnk zellert, salátát és más, kalóriát alig tartalmazó ételeket. Ha nyulak vagyunk, akkor ez valóban ideális étrend, de ezektől ne várjuk, hogy több kalóriát fogunk elégetni. Ha olyan ételt akarsz enni, ami beindítja az anyagcserédet, válaszd a fehérjét tartalmazó élelmiszereket.
A fehérje fantasztikus hatással van az anyagcserére, mivel termikus hatást fejt ki a szervezetben. Azaz, hogy meg tudjuk emészteni, a testhőmérsékletnek meg kell emelkedni és az anyagcserének is fokozott tempóra kell kapcsolnia. Ez pedig nagyon jó dolog. Sok diéta ezért koncentrál éppen a fehérjékre. Természetesen nem arról van szó, hogy a fehérje valamiféle csodaszer és egyből lefogyunk tőle, de annyi biztos, hogy jót tesz az anyagcserének, ezáltal pedig a fogyást is elősegíti. A legjobb, ha a nap valamennyi étkezésébe csempészünk némi fehérjét, kb. 20 grammot.

4. A hőmérséklet nagyban befolyásolja az anyagcserét

Amikor felmegy a testhőmérsékletünk, az anyagcserénk azonnal reagál rá és fokozottabbá válik. Gondoljunk arra, mi történik, mikor betegek vagyunk. Lázasak leszünk, megnő az alapanyagcsere értékünk, mivel a szervezet a lehető legerősebben dolgozik azon, hogy megszabaduljon a problémát okozó dolgoktól, melyek bennünk vannak. De a lázon kívül hogyan lehet még megemelni a testhőmérsékletet? Edzéssel! Amikor edzünk, elkezdünk izzadni, ez pedig egyértelmű jele a testhőmérséklet megemelkedésének. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy égnek a kalóriák.

5. Tévhit, hogy folyton enni kell

A fittness megszállottjaitól gyakran halljuk, hogy mennyit esznek egész nap, hogy az anyagcseréjüket működésben tartsák. Ha nem ennének így, azt mondják az anyagcseréjük lelassulna. Sokan esküsznek erre a módszerre, valójában azonban nincs valóságtartalma, még egész csekély sem. Valójában az számít, hogy mennyi kalóriát viszünk be. Pl. ha napi 2500 kalóriát fogyasztasz, teljesen mindegy, hogy azt napi kettő vagy napi hat étkezéssel oldod meg. Ugyanolyan hatással lesz mindkettő az anyagcserédre és a fogyásodra. Ha nem érzed úgy, hogy tudnál óriási adagokat reggelizni vagy ebédelni, hát ne tedd! Ami árt az anyagcserének, ha egyáltalán nem eszünk vagy nagyon lecsökkentjük a kalóriákat néhány napig vagy néhány hétig, illetve, ha túl sokat eszünk.