Tévhitek az anyagcseréről, melyek akadályozzák a fogyást

Anyagcsere tévhitek

Ha csak a kalóriaszámolgatást vesszük alapul, testünket egy kezdetleges számológépként kezeljük. Ha túl sok kalóriát viszünk be és csak kevesebbet használunk fel, hízni fogunk. Ha csak eszünk és semmit nem mozgunk, ne is várjunk fogyást! Ám ami ennek az egésznek a hátterében van, az az anyagcsere. Ehhez kapcsolódik az éhségérzet, az alacsony energiaszint, az állandó sóvárgás az ételek után. Ez pedig nem kis dolog! Ez a metabolikus kompenzáló hatás, melynek fontossága vitathatatlan a fogyás szempontjából, azt jelenti, hogy minél jobban erőlködünk az egyik irányba, annál inkább visszafelé fog elsülni a szándékunk.

Hogy az anyagcserénk működésével jobban tisztában legyünk, nézzünk most olyan gyakori tévhiteket, melyek visszavetnek a fogyásban!

1. Tévhit:
A test képes egyszerre zsírt égetni és izmot építeni

Ez szinte kizárt, kivéve azoknál, akik most kezdenek el edzeni vagy akik anabolikus hormonokat használnak az edzéshez. A zsírégetés és az izomtömeg együttes építése nagyon nehéz. Próbálj inkább csak az egyikre fókuszálni, majd váltani és a másikkal foglalkozni!

2. Tévhit:
Csak a kalóriák miatt kell aggódnod

A hormonok közvetlenül befolyásolják, hogy mennyit eszünk és milyen ételt választunk, tehát nagyon fontos szerepük van. A kalóriák természetesen számítanak, de nem kizárólagosan ezek jelentik a sikeres fogyáshoz a kulcsot. Ha csak ezek számolgatásával foglalkozunk, a fogyókúra hamar dugába dőlhet.

3. Tévhit
A hormonok vagy jók vagy rosszak

Az anyagcseréhez hormonok szükségesek. Ezek közvetítenek üzeneteket a test különböző részeiből. Összhangban működnek egymással és végső hatásukat a sejtekben a termelt hormonok kombinációja határozza meg. Minden hormonnak megvan a maga szerepe a szervezetben. Ezért nem mondhatjuk, hogy az egyik csak jó, mint pl. a növekedési hormon, a másik pedig ártalmas, mint pl. a kortizol. Ha a hormonműködésünk nincs egyensúlyban, az az anyagcserét és ezen keresztül a fogyást is érinti.

4. Tévhit
A hormonegyensúlyt csakis vérvizsgálattal lehet ellenőrizni

A betegségek diagnosztizálásához valóban szükség van rá, de az anyagcsere számára fontos hormonok működéséről az éhségérzet-energiaszint-sóvárgás hármasának megfigyeléséből is viszonylag pontos képet kaphatunk.

5. Tévhit
A sovány és a kövér emberek anyagcseréje ugyanúgy működik

A túlsúlyos és elhízott embereknél gyakran többféle hormonzavar is fennáll, ezért ők sokkal nehezebben tudják kontrollálni az éhséget, a sóvárgást és sokkal nehezebb számukra motivációt szerezni és megtartani azt a fogyáshoz.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!