Színes ruhák

Tippek, hogy ruháid a lehető legtovább szépek maradjanak! – 1. rész

Nemcsak akkor kell figyelmesnek lenned a ruhákkal kapcsolatban, amikor megvásárolod őket. Mivel ruhát az ember általában nem egyetlen napra vesz, fontos, hogy a továbbiakban is megfelelő módon ápold őket, hogy megőrizzék eredeti formájukat, színűket, minőségüket – mindazon fontos tulajdonságaikat, amik miatt egykor beléjük szerettél. Az alábbi tippek segítségével gardróbod tartalmára úgy vigyázhatsz, mint legféltettebb kincseidre!

Farmer ruhák

A farmer anyagból készült ruhák esetében az egyik legsarkalatosabb pont a mosás. A valódi farmer ruháknál ugyanis akár fél évbe is beletelhet, míg teljesen betörnek. Ez az anyag igazodik az alakodhoz, de mosáskor elveszíti formáját. Mosás előtt mindig húzd fel a cipzárt és gombold be a ruhán a gombokat. A farmert csakis kifordítva mosd! A legjobb, ha hideg vizet használsz és kézzel végzed a műveletet, de kímélő programot is használhatsz hozzá gépben. Öblítésnél tégy a gépbe fél bögre ecetet, hogy a farmer tovább megőrizze eredeti színét.

Ha szeretnéd, hogy a farmer nadrágod vagy ruhád a legjobban mutasson, zuhanyzáskor egy vállfára akaszd fel a fürdőben, hogy a gőz felfrissítse, kisimítsa.
Mivel a farmer anyag szálainak levegőzniük kell, ne tedd a belőle készült ruhát zsúfolt helyre, ahol a ruhák egymás mellé vannak beszorítva.

Viszkóz/műselyem ruhák

Ez az anyag cellulózból készül, ami miatt természetesnek nevezhető. Puha és kényelmes, éppúgy lélegzik, mint a pamut vagy a selyem, éppen ezért nyáron pótolhatatlan része a ruhatárnak. Megvan a gyenge pontja is, hiszen könnyen szakad és sérül az anyag, különösen nedves állapotban, azaz mosás során. Mivel gyűrődős anyagról van szó, gyakran kell vasalnod, ezt közepes hőfokon végezd, mégpedig gőzöléssel. Mosásnál mindvégig langyos vizet használj és jobb, ha kézzel tisztítod, hogy az anyag rostjai ne sérüljenek. Mosás után teljesen nedves állapotban lógasd fel a viszkóz/műselyem ruhát, ne facsard, ne nyomkodd, hogy természetes formáját megőrizhesse. Fektetheted sima felületre is, ha fellógatni nincs lehetőséged.

Bőrből készült ruhák

A bőr, mint anyag, mindig különös figyelmet igényel. A legelső és egyik legfontosabb lépés, hogy mielőtt a bőr ruhát viselnéd, fújd be impregnáló spray-vel. Ezzel megakadályozhatod, hogy a víz beszívódjon az anyagba és foltokat hagyjon. A bőr jellegzetes szagát úgy tudod megszüntetni, ha kávéval beszórod és hagyod állni így néhány napon át. Természetesen világos színű bőr esetében ezt a módszert ne alkalmazd! A legegyszerűbb, ha a tisztításához egy puha ruhát használsz, hiszen nem könnyen piszkolódó anyagról van szó, többnyire csak a port kell letörölnöd róla. A bőr könnyen elveszíti formáját, ezért mindig körültekintően válassz neki vállfát, nehogy kinyúljon bizonyos pontokon. Ha elázott, sose használj hozzá hajszárítót, mivel az anyagot ezzel tönkreteheted. Hogy régebbi bőrkabátodat új életre keltsd, használj ammóniát és szappant. Dörzsöld be őket az anyagba, majd egy puha rongyra csepegtess ricinusolajat és törölgesd át vele a bőrt. Ha a ruha nagyon vékony, puha bőrből készült, tisztításához használj terpentint és tejet. Ezeket egyenlő arányban keverd össze, oszlasd el az anyagon, végül használj bőrápoló krémet rá.

Poliészter ruhák

Erős és tartós anyag, megőrzi formáját. Többnyire bármilyen módszerrel moshatod és száríthatod, ezzel kapcsolatban mindig kövesd a címkén lévő utasításokat. Az anyag hátránya, hogy a foltokhoz makacsul ragaszkodik, ezért szinte biztos, hogy helyileg kell alkalmaznod rá folttisztítót, rajta hagyni 10-20 percig és utána kimosni a ruhát. Ha fehér színű poliészter ruhádon éktelenkednek foltok, 3:1 arányban keverj össze vizet és mosogatógépbe való mosogatószert, majd ebbe áztasd bele a ruhát 24 órára és ezt követően tedd be a mosógépbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük