Trükkök ahhoz, hogy jóllakottnak érezd magad!

Gyümölcstál

Nézzünk szembe a tényekkel: nincs semmilyen egyszerű, varázslatos módszer arra, hogy lefogyjunk. Mindenki teste különböző, így mindenkinek más diéta hatékony. De alapvetően a sikeres fogyásnak 3 tényezője van: a mozgás, a megfelelő étkezés és az, hogy mentálisan is készen álljunk a fogyókúrára. Ez a legutolsó dolog talán a legnehezebb. Az agyunk gyakran megakadályoz minket abban, hogy kitartsunk a diéta szigorú szabályai mellett és néha akkor is az éhség üzenetét küldi, amikor unatkozunk vagy stresszesek vagyunk. De erre is van megoldás! Az agyunknak ezt a fajta működését ügyesen ki tudjuk trükközni, képesek vagyunk manipulálni, hogy könnyebben elérhessük a fogyásban kitűzött céljainkat.

Mindig legyen kéznél egészséges (és fogyókúrás) rágcsálnivaló!

A gyorséttermek és a készételek tűnnek a legcsalogatóbbnak, amikor ránk tör az éhségérzet. De ha mindig tartasz magadnál valami egészséges nassolnivalót, pl. egy almát, olajos magvakat vagy szárított gyümölcsöt, nem kell beáldoznod a diétádat csak azért, hogy leküzd a pillanatnyi éhséget. A tudomány tudja igazolni, hogy amikor az emberre rátör az éhség, mindig a legkönnyebben elérhető ételt választja. Nézz bele a táskádba vagy a kesztyűtartódba és rágcsálj egészségeset!

Rágj, rágj, rágj!

Talán nincs türelmed hozzá, talán azzal takarózol, hogy időd nincs ilyen sokáig enni, de egyszer próbáld ki és meg fogod látni, hogy mennyit számít, ha alaposan megrágod az ételt. Nemcsak az emésztésednek teszel jót vele, hiszen megkönnyíted az étel feldolgozását szervezeted számára, de hagysz neki időt arra is, hogy érzékelje a jóllakottságot. Ha gyorsan eszel, tested nem tud időben reagálni, így a túlevés esélye igencsak fennáll.

Kávézz!

Ezt a trükköt talán a legkönnyebb betartani, hiszen az emberek többségénél a kávé fontos szerepet kap a nap során. Reggel felébredsz tőle, de ez csak a dolog egyik része. Még fontosabb, hogy a rendszeres kávéivással 12%-kal hatékonyabban égetheted a kalóriákat, mi több, még az éhségedet is elnyomhatod. Azért arra ügyelj, hogy a ne töltsd tele a kávédat cukorral, tejszínnel vagy jégkrémmel…

A gyümölcsös tál legyen mindig tele!

A vacak nassolnivalóktól tartsd magad távol, ám légy büszke arra, hogy a gyümölcsös tálad mindig friss gyümölcsökkel van tele! Egy vizsgálat szerint, aki folyamatosan szem előtt tartja a gyümölcsöket, többet is eszik belőle és átlagosan kevesebb a testsúlya, mint azoknak, akik a hűtőben vagy a kamrában tartják a gyümölcsöket. Tedd jól látható helyre őket, fogyaszd sűrűn és ügyelj, hogy mindig legyen tele!

Egyél desszertet reggeli után!

Nem arról van szó, hogy minden reggeli után el kell rágcsálnod egy egész tábla csokoládét. De egy kis édesség, főleg, ha az pl. egy proteinben gazdag nassolnivaló, belefér! Ezzel segítheted leküzdeni az éhségérzetet a nap további részében. Izraeli kutatók felfedezték, hogy akik reggeli után egy kevés édességet esznek, 8 hónapos időtartam alatt több mint 15 kilóval adtak le többet, mint akik ezt megvonták maguktól. Tehát nemcsak pillanatnyi örömet okozhatsz magadnak, de hosszútávon is kifizetődik ez a jó szokás!

Ne nézz főzőműsorokat!

Miért is tennéd ki magad ekkora kísértésnek? Miközben próbálod lépésről lépésre megváltoztatni az étkezési szokásaidat, semmi szükség arra, hogy a tévében ínycsiklandó, ám a fogyókúráddal éppen szembemenő ételeket bámulj. Vizsgálat szerint a zsíros ételeket ábrázoló képek bekapcsolják az agy éhségközpontját. Szóval, kapcsolj át!

Ne félj a zsíros tejtermékektől!

Mi értelme zsírszegény sajtot választanod, ha nem elégíti az éhségérzetedet és utána még muszáj enned valamit? Helyette egyél inkább teljes zsírtartalmú tejterméket, ami garantáltan eltelít.

Tudj és akarj nemet mondani!

Az elszántság a sikeres fogyás egyik alapja. Kutatások szerint azok a fogyókúrázók, akik a hízlaló ételekre nem azt mondják, hogy “nem ehetem meg”, hanem azt, hogy “nem akarom megenni”, sokkal nagyobb hatékonysággal képesek voltak fogyni és egészségesebb ételeket választottak. Az akarat kifejezése ugyanis nagyobb erőt ad és magabiztosságot a diétádhoz.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!