Vajon a te lelked mit üzenne? Meghallgatod?

A lelked segítségért kiált: hallgasd meg, törődj vele, foglalkozz vele!
A lelkünk kicsit olyan, mint egy bennünk élő gyermek. Ha nem veszed komolyan, nem figyelsz rá, könnyedén el tudod hanyagolni!

Rohanó mindennapjainkban ezerféle teendő között úgy érezhetjük, hogy egyikre sem jut elegendő időnk, energiánk. A számlák, csekkek befizetési határideje lassan lejár, a papírokat, elszámolásokat azonnal le kell adni. A főnök, vagy éppen a megrendelő a nyakunkra jár, mindig minden azonnal kellene, vagy mégis inkább tegnapra kellett volna.

Ettől függetlenül a sietség nem mehet a minőség rovására, mindennek maximálisan jól kell sikerülnie. A családi rendezvények, programok, a gyermek óvodai vagy iskolai kötelezettségei, nyáron még egyszerűen csak a felügyelete, szórakoztatása is gondot okozhat egy elfoglalt szülőpárnak. De ott lehetnek az idős szüleink, rokonaink, barátaink, mindig mindenki figyelmet szeretne.

Ugye, hogy neked sincs időd saját magadra?

Érthető, de mégis azt kell, hogy mondjuk, ideje megkongatni azt a bizonyos vészharangot!
Ha ugyanis a lelkünkkel nem foglalkozunk eleget, egyszerűen nem tudja feldolgozni azt a rengeteg ingert, információt, amely nap, mint nap tömörített formában ér bennünket.

Muszáj lenne naponta legalább egy fél órát neked is csak saját magaddal foglalkoznod! Ebben az úgynevezett „énidőben” szinte bármilyen tevékenységet végezhetsz, amely energiával tölt fel.

Ülj be a kádba egy forró fürdőre, és olvass el egy fejezetet kedvenc könyvedből, ápold kedvenc növényeidet a kertben, vagy éppen pattanj fel a kerékpárra, és járd körbe a várost! A lényeg, hogy semmilyen kötelező feladat ne zavarjon meg, és lehetőleg teljesen egyedül legyél!

Ekkor a lelkednek, vagyis tulajdonképpen az agyadnak, lehetősége lesz utolérni magát, elraktározni az őt ért ingereket. Ezáltal pedig sokkal kiegyensúlyozottabb lehetsz, és nem utolsósorban jelentősen csökkented a mentális betegségek, úgynevezett menedzserbetegségek kialakulásának kockázatát!

Kérlek, állj meg te is mindennap egy pillanatra, és engedd meg a lelkednek a feltöltődést! Ezzel nem veszítesz időt, hiszen a későbbi teljesítményed jelentős mértékben javulhat, azaz hamar visszahozod magad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük