Vegán (vega) vs. húsevő – Különvélemény

Mindegy, hogy a vegán, valamelyik vegetáriánus irányzatot vagy a húsevő étrendet követed, szinte biztos, hogy a téma körül felparázsló viták alkalmával legalább egyszer állást foglaltál már te is.

Az állatok leölése kegyetlenség. De csak az állatok leölése kegyetlenség?

A Földünkön lévő minden élőlény előbb utóbb meghal. Halálának egyetlen értelme pedig nem más, mint az élet közvetett, vagy közvetlen támogatása. Ilyen értelemben tehát bármely életkorban, bármilyen módon hal meg egy adott élőlény, elmúlása semmiképpen nem mondható értelmetlennek. A táplálkozás céljából tartott állatok erőszakos halált halnak. Amennyiben viszont jobban utánanézünk, találunk kutatásokat és tanulmányokat arról is, hogy a növények miként reagálnak az agresszív vagy szeretetteljes bánásmódra, különböző zenei stílusokra és egyéb ingerekre. Ha pedig komolyan vesszük ezeket a reakciókat, az ő esetükben sem beszélhetünk kevésbé erőszakos halálról. S ha már a halál a téma, amellett se menjünk el szó nélkül, hogy egy, az Oregoni Állami Egyetemen 2013-ban készült tanulmány szerint az aratási időszakban a gabonaföldeken hektáronként átlagosan hat állat (pl. vaddisznók és őzek), illetve a teljes állati populáció (egerek, madarak, ürgék, pockok stb.) 52-77%-a pusztul el.

Mi a helyzet a vegán és a vegetáriánus életmód szervezetre gyakorolt hatásával?

Szinte egyetlen növényben sincs jelen a tíz alapvető proteinfajta akkora mennyiségben, ami egy étkezés alkalmával, az ajánlott mennyiségben elfogyasztható, ezzel szemben a húsban igen. Ebben a megvilágításban tehát nem tűnik ésszerű döntésnek, ha az adott mennyiségű tápanyagbevitel érdekében nagyobb mennyiségű növényt kell elfogyasztanunk és feldolgoznunk, amíg kevesebb hús bevitelével ugyanezt az egységnyi tápanyagot fel tudjuk venni. Essen szó arról is, hogy amíg az agyi funkcionalitás szempontjából kiemelkedően fontos EPA és DHA típusú Omega3 zsírsavakat a halhúsból közvetlenül ki tudja vonni a szervezetünk, a növényekben csak az ALA típus van jelen, amelyet ahhoz, hogy hasznosítani tudjon, EPA / DHA típusura kell átalakítania, ami szintén nem hatékony az energiafelhasználás szempontjából. Ezenkívül a halfogyasztás a szív- és érrendszerre is előnyös hatást gyakorol.

„A vegetáriánusok felelősségteljesebbek a Föld sorsát illetően, mint a húsevők.” Ez biztos?

A felelősség egyéni szinten dől el. A nem ártás elve kollektív szintre emelve az egyén szempontjából már olyan szabályrendszer követését hozza magával, amely átláthatatlan, és nem megvalósítható. Egy olyan húst evő személy, aki a fogyasztói társadalomból kiválva az ökológiai és biológiai törvényeknek megfelelően önfenntartó gazdálkodást folytat, sokkal kevesebbet árt a környezetnek, mint egy olyan vegetáriánus, aki az autójába ülve hetente többször elpöfög a sarki hipermarketbe, hogy az étrendje alapjául szolgáló, több ezer kilométerről odaszállított, génmódosított szójából készült termékeket megvásárolja.

A mérleg serpenyője könnyedén billenthető bármelyik irányba, ha akarjuk, de álljon itt zárógondolatként egy olyan megállapítás, amely igyekszik a legteljesebb mértékben szubjektív maradni.

Létezésünk nem múlik el nyomtalanul. Minden tettünk, legyen az mindössze egy gesztus, legyen az egy kicsi, vagy akár egy hatalmas, sokak életét érintő cselekedet, egy örökké tartó következményláncolatot indít el, amely a halandó ember számára, legyen bár húsevő, vagy vegetáriánus, előre nem látható és felfoghatatlan.

(kép forrása: pixabay.com)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük