Zsírégetés? Akkor kardió!

A fitneszszakértők véleménye alapján, ha zsírégetésre szánod el magad, akkor a legjobb megoldás a kardioedzés.

Mi az a kardióedzés?

A kardióedzés lényege, hogy a mozgás folyamán megemelkedik a pulzusszámod, így a keringésed is intenzívebb tevékenységre van késztetve, ezáltal a bekapcsol a szervezeted zsírégető funkciója is.
Milyen eredményt érhetsz el kardioedzéssel?
– Égeted a szervezeted kalóriáit és közben fogyásnak indulsz.
– Edzed és erősíted a keringésedet és a szívedet.
– Növekszik a tüdőkapacitásod.
– A magas vérnyomás, a cukorbetegség kockázata kisebb lesz, sőt a koleszterinszinted is csökkenni fog.
– Jobban fogod magad érezni a bőrödben.
– Fennálló alvászavaraid megszűnnek.
– Ráadásul sokkal kevésbé leszel stresszes.

Hogy kezdj hozzá?

Első lépés, hogy kiválaszd, milyen mozgásformát szeretnél végezni. Kardióedzés lehet kocogás, kerékpározás, gyors gyaloglás, de akár a szabadban űzhető nordic walking is. A kardioedzés esetében azt is eldöntheted, hogy a szabadban vagy fedett helyen szeretnél kardióedzést végezni.

Ha szabadban szeretnél sportolni, akkor az előbb felsorolt mozgásformák jöhetnek szóba, ha viszont az edzőtermet részesíted előnyben, akkor ott vár rád a futópad, az ellipszistréner vagy a lépcsőzőgép.

A kardióedzés legfontosabb feltétele az edzőruhán kívül a mozgás élvezete. Ráadásul akkor lesz értelme a kardioedzésnek, ha hetente többször és rendszeresen végzed. Jó, ha tudod, hogy nem kötelező egyetlen mozgásformánál leragadnod. Próbáld ki mindegyiket! Kiválaszthatsz egyet, de akár váltogathatod is ezeket a mozgásformákat.

A mozgásod annyira legyen intenzív, hogy közben tudj beszélgetni, mert ekkor a zsírégető tartományon belül marad a pulzusod. Ha viszont megemelkedik a pulzusod, akkor pedig már állóképességet fogsz növelni.

Mennyi időt tölts a mozgással?

Először is fontos, hogy milyen az állóképességed. Ha totálisan kezdő vagy, akkor elegendő, ha néhány perccel kezded és fokozatosan emeled az adagokat. Cél, hogy minimum 40 percet tölts a kardioedzéssel. Ha fogyás a cél, akkor minimum négy napot tölts kardioedzéssel.

A kardióedzés legnagyobb lényege mégis az, hogy mozogj és karban tartsd a szervezetedet.

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük